Вълчан Петров реди първа изложба в Бургас

Един от големите майстори на изобразителното изкуство – Вълчан Петров гостува със самостоятелна изложба в Бургас. Това е първата визита на твореца в града. Изложбата е с мото „Духовни корени” и ще бъде подредена в галерията на дружеството на художниците на ул. „Александровска”. Експозицията ще включва както познати, така и най-нови живописни платна – различни по размер, както и камерни. Авторът е решил в изложбата да включи в памет на дъщеря си и съпругата си, които го напуснаха през 2010 г. и няколко техни творби. PLAKAT VALCHAN.eps

“Поне трима художници от това поколение заслужават определението “гениални“. И това са Атанас Яранов, Димитър Казаков и Вълчан Петров. И при тримата една мощна идея минава през цялото им творчество и през целия им живот. И при тримата художественото своеобразие на формата ги поставя извън всички художествени движения и школи на времето…“, твърди арт критикът Владимир Свинтила.

„Рядък шанс за нас е да се докоснем на живо до този творец на световното изкуство. Рядък шанс е и възможността да общуваме с една библейска личност, чиято цивилизационна култура надхвърля представите ни за мащаб и мощ.

Твърде неподходящо би било да изброяваме неговите награди по света – това би отнело прекалено много време.  Внимание! Той е получавал и награди в България!

Сблъсъкът с неговите платна моделира съзнанието – завинаги! Сетивата се изострят, емоцията изригва, кожата настръхва, порите се отварят”, споделя председателят на групата на художниците в Бургас Митко Иванов.Zadushnica

Вълчан Петров има над 15 фрески, мозайки и керамики в различни градове в България и един в Пескара, Италия.  Негови работи са собственост на колекциите на Национална галерия-София, Градска галерия-София и Градска галерия- Пловдив.  Шестнайсет галерии на български градове притежават също негови творби. Художникът има повече от 33 самостоятелни изложби у нас и в чужбина.

Носител е на множество престижни награди, сред които Голямата награда – Четвърти годишен конкурс и изложба за миниатюра, Торонто, Канада, Първа награда за живопис- Sosiete des Beaux-Art, Гранд пале, Париж, Франция, Първа награда –Годишен конкурс за миниатюра, Art Addiction Gallery, Стокхолм, Швеция, Първа награда- конкурс „Expression de L’Ineffable „- Orva Foundation – Холандия и Национална галерия за чуждестранно изкуство, Извънредна специална награда на община Почлам, роден град на Оскар Кокошка, Австрия.

Откриването на изложбата е на 9 май 2015 г. от 18.00 ч. Експозицията ще остане до 22 май.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!