Възпоменателна вечер за писателя Георги Ингилизов

Бургаските писатели и приятели на литературата ще се съберат днес, 1 февруари, в Дома на писателя, за да почетат Георги  Ингилизов. Възпоменателната вечер ще започне от 18 часа. 

Георги Ингилизов е роден на 31 октомври 1955 г. в Бургас.

От 1982 година е литературен сътрудник, редактор, завеждащ отдел и отговорен секретар, а от 1992 до 2011 година – главен редактор на областния всекидневник „Черноморски фар“ – Бургас. От 1990 до 1994 година е едновременно и главен редактор на хумористично списание за деца „Веселушко“. От 2009 година е редактор в списание „Море”.

Разкази и новели на Г. Ингилизов са отпечатвани във всички значими литературни издания в страната. Превеждан е на руски, полски, френски и турски език.

Издал е книгите: „Добър ден, тъга!“ – разкази и новели, „Уиски с цвят на нощ“ – разкази и новели, „Лунни морета“ – разкази и новели, „Антология Българска маринистика“, „Животът – част първа“ – литературна анкета с Христо Карастоянов. Последната му книга “Морето е тяхното мастило. Моите срещи с писатели маринисти” излезе през 2016 г.

Георги Ингилизов е сценарист на четири документални филма – „Сол в задника-трън в петата“, „Три неща“, „Помполитите – преди и след“, „Лозето“. Негов е и сценарият на документалния филм за Рибарско селище Ченгене скеле край Бургас – „Знаеш ли, бедни ми рибарю“.

За своите разкази, новели и документални филми Георги Ингилизов е получил множество награди в национални конкурси и няколко награди от Община Бургас. Почтен гражданин на Бургас.

 

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!