Второкласник от Бургас златен медалист в азиатско математическо състезание

Със злато се окичи и деветокласничката от ПМГ „Никола Обрешков”Кристина  Атанасова

8-годишният Виктор Шаовчев от бургаското СОУ „Петко Росен” отвя конкуренцията в предварителния кръг на азиатското математическо състезание SASMO. Той е сред 24-те български деца, които в конкуренция от над 30 000 участници от 15 държави завоюваха златни медали в различните възрастови групи – от 2-ри до 12 клас. Освен Виктор, другият златен медалист от Бургас е деветокласничакта Кристина Веселинова Атанасова от ПМГ „Никола Обрешков”.

„Това е изключително добър резултат, предвид това, че от всички  30 102 участници в състезанието, златните медали са само 24, а 2 от тях са спечелени от бургазлийчета”, каза Силвия Шаовчева, майка на най-малкия медалист – Виктор.

Вследствие на перфектното представяне в предварителния кръг на SASMO за участие във финала са поканени общо 50 деца от България – всички притежатели на златна,сребърна или бронзова значка. Финалът на престижното математическо състезание ще се проведе на 15 август 2015г. в Сингапур, като всеки състезател сам поема разходите за участието си – самолетни билети, такса правоучастие и престой.2 (6)

Златната значка и поканата за участие във финалното състезание в Сингапур не е единственият успех на бургаския второкласник. Само за учебната 2014/2015 година това e шестото златно отличие за Виктор.

Едва на 8 години той има солиден опит и познания в точните науки. Сред наградите му са: златен медал с максимален брой точки от Национален математически турнир „Иван Салабашев”; първо място от областния кръг на международно състезание „Европейско кенгуру”; три златни медала от различните кръгове на международното състезание „Математика без граници”. За отличните си представяния в областта на математиката Виктор е награден с почетна грамота от Община Бургас и е член на клуб 2014г.  на фондация „Димитър Бербатов” .

„Сега пред Виктор предстоят още много предизвикателства, като финала в Сингапур е очакван с най-голямо нетърпение. Участието в това престижно състезание е като сбъдната мечта и е изключителен стимул за него, тъй като азиатските математици имат славата на най-добрите в света. Надявам се там той да има възможност да докаже, че българчетата по нищо не отстъпват на азиатските си връстници”, каза още Силвия Шаовчева.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!