Всеки живот заслужава да бъде спасен

Всеки живот, пък макар и на птиче, заслужава да бъде спасен. Преди няколко дни репортер на „На брега” стана свидетел на случка, към която не можем да останем безучастни.

Носейки се безгрижно из небесната шир, една гугутка съвсем неочаквано се заби в прозорец на бургаска сграда. Първоначалната ми мисъл беше ужасяваща – допуснах, че човешката жестокост отново се е проявила и някой умишлено е прострелял пернатото.

За щастие – сгреших. Птичето все още даваше признаци на живот, затова не се поколебах и се притекох на помощ. Занесох го във ветеринарна клиника „Байрон” в Бургас, където лекарите веднага се отзоваха и се погрижиха за него напълно безвъзмездно. Оказа се, че бързата ни реакция е била животоспасяваща, тъй като при удара гугутката е получила сериозни разкъсвания и част от вътрешностите му се виждаха.

Историята не свършва дотук, а по-скоро оттук започва. След като птичето беше стабилизирано, дойде друга важна част от мисията – намирането на доброволец, който да поеме грижите за птичето, докато то се възстанови. Така стигнах до главната героиня в тази история – Кристина Николова, асистент на д-р Светослав Янев в клиника „Сити Вет” – Бургас. Вече 3 години двамата са се посветили на грижата за диви животни от цяла България. Номинирани са за „Личност на годината 2019” заради безвъзмездната помощ, която оказват на животни в беда. Работят в тясно сътрудничество със СНЦ „Зелени балкани” – Стара Загора. Кристина Николова прие присърце ситуацията и без колебание пое грижите за птичето,  също напълно безплатно. Тя обясни, че много хора не знаят, че в Бургас има клиника, която се грижи за ранени диви животни и даде няколко съвета за онези, които се сблъскат с подобна ситуация:

  • Когато видим бедстващо диво животно, най-важното е да не му се дава никаква храна, преди да се консултираме със специалисти;
  • Ако видим блъснато диво животно на пътя, да не го оставяме само, тъй като шансовете му за оцеляване стават минимални;
  • Да позвъним на номер +359877767708 и да съобщим за бедстващото животно;

На фона на лошите новини, които чуваме ежедневно, исках да противопоставя една история за добротата. Има много хора, на които да се възхитим, които на дело доказват, че добротата не е отживелица. Просто ние не знаем за тях. Защото истинското добро не крещи за внимание, а дава без да очаква нищо в замяна.

 „На брега” разказа тази история, за да припомни, че добротата не е мит и най-вече, за да даде насоки на онези, които може да попаднат в ситуация като нашата. Не се колебайте да помогнете. При необходимост можете да се свържете с д-р Кристина Николова и да потърсете съвет. Защото всеки живот заслужава да бъде спасен!

Автор: Айлин Палова

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!