Връчват стипендии „Проф. Люба Енчева” на млади бургаски музиканти

Трима талантливи ученици в НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров” ще получат еднократни стипендии на името на голямата пианистка Люба Енчева.  Дарението е от съпруга на музикантката Александър Петров, който в своето завещание изразява волята си за връчване на стипендиите. И приживе той е развивал много сериозна дарителска  дейност в памет на  съпругата си.  През 1997 година подарил нейния  роден дом на фондация „Млади дарования“, а друга  фондация за изкуствата носи нейното име.

Стипендиите ще бъдат връчени на младите музикални надежди Пенка Ангелова, София Пишманова и Таньо Чиликов. Това ще стане по време на специален концерт „Музика за пиано”, посветен на пианистката, педагог и доайен на националната ни клавирна школа проф. Люба Енчева.  Той е в рамките на проекта “ На концерт в сряда“ и ще започне от 18 часа на 22 април в Концертната зала на училището.

 Люба Енчева е свързана с музиката от ранна детска възраст. Започва уроци по пиано на 4 години под ръководството на майка си Невена Енчева. Когато е на 10 години, двете заминават за Италия, където малката Люба кандидатства в Миланската консерватория с още 65 пианисти и е приета на първо място. Учи в класа на професор Ренцо Лоренцони, а на 16 години се дипломира с отличие и най-висока академична степен. През 1929 година заминава за Париж, където работи с Марсело Чампи, а по-късно продължава усъвършенстването си в Берлин в класа по пиано на Едвин Фишер.

През 1936 година Люба Енчева се явява на Виенския международен конкурс за пианисти, който е един от най-престижните в довоенна Европа, и печели осмо място и сребърен медал. Това е голям успех за българската пианистка, извоюван сред сто и шестдесет участника, и начало на активна международна концертна дейност.

Голямото клавирно майсторство, красив тон и ритмична свобода на Люба Енчева са познати в много страни. Концертира не само като солист, но и в различни камерни формации. Солист е на световни оркестри, а репертоара й включва не само добре познати класически и романтични произведения, но и такива, на които е първи изпълнител. Тя е първата, изсвирила  у нас „Концерт за пиано и оркестър” от Арам Хачатурян.

От 1950 година Люба Енчева влага голяма енергия в преподаването. Професор е в Музикалната академия, а сред учениците и са имена, като Николай Евров и Антон Диков. Води майсторски класове в различни страни и е член на жури на едни от най-престижните международни конкурси за пианисти. Гост-професор е в най-авторитетната консерватория „Музишино академия“ в Токио.

На нейно име през 2008 г. е учредена ежегодна музикална награда в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!