Впечатляваща нощ на музеите в Несебър

В Несебър инициативата „Европейска нощ на музеите“ бе отбелязана с няколко атрактивни събития, които предизвикаха интереса на жителите и гостите на града на ЮНЕСКО. Археологическият музей и два от емблематичните храма – църквите „Св. Йоан Кръстител” и „Св. Параскева”, бяха със свободен достъп, като във всеки един обект имаше  специално организирана културна проява.

Малко преди началото на официалното представяне на книгата “Клубът на гъсоците” на Васил Стефанов в музея, директорът на „Старинен Несебър“ Петя Кияшкина се обърна към присъстващите с думите: „Изключително същ щастлива да видя толкова много хора в тази зала. За поредна година нашият музей се включва в инициативата „Европейска нощ на музеите“. Подготвили сме разнообразна и богата програма, като идеята ни е тези вечерни часове да се превърна в истински празник, защото хората на Несебър го заслужават.“

Петя Кияшкина, директор на музей Старинен Несебър
Петя Кияшкина, директор на музей Старинен Несебър

Премиерата на дебютната книга “Клубът на гъсоците” на Васил Стефанов – Слона, бе изключително емоционална – зарадва, просълзи, а после и разсмя публиката, за която срещата с автора бе най-вече приятелска. По думи на издателката Венка Рагина книгата подсъзнателно е посветена на Несебър, спомените за който не избледняват, а тъкмо обратното – изкристализират във въздействащи истории на белите листи. В развълнуваното представяне 20-те разкази, които включва изданието,  бяха определени като своеобразен пъзел от различни емоции, които се свързват в едно цяло – 20 нюанса от живота, които се четат на един дъх. С обещание за втора книга, която да излезе в рамките на тази година, и много автографи и лични разговори с Васил Стефанов приключи премиерното събитието, чийто музикален фон бе поверен на групата „The band with no name“.

Посетителите в музея, който бе отворен за разглеждане до 22 часа вечерта,  удостоиха с внимание експозицията  „Несебър през обектива на времето” , подредена във фоайето от експертите Стоянка Димова, Тодор Марваков и Георги Гьонев. Някои от хората  си направиха любителски записи на изложбата, съдържаща близо 100 фотоса от миналото и съвремието на Несебър, други запечатаха за спомен и някои от експонатите в изложбените зали, които най-много ги впечатлиха. Сред артефактите, пред които хората се спираха най-дълго бяха златните накити, монетите и иконите в музея. Имаше и посетители, които използваха Нощта на музеите, за да запознаят децата си с историята на древния град.

33493

За поредна година храмът „Св. Йоан Кръстител“ бе домакин на културно събитие за любителите на класиката. Почитателите на камерната музика препълниха  църквата „Св. Йоан Кръстител”, за да се насладят на вдъхновените изпълнения на струнен квартет „Вива”. В музикалния разказ звучаха творби на Бах, Вивалди, Бочерини, Дворжак, Шуман, Щраус, Сен Санс, Брамс.

34955

В „Европейската нощ на музеите“ църквата „Св. Параскева” отново се превърна в своеобразен видео клуб. Там в съботната вечер бяха прожектирани документални филми, спечелили награди на XII-я Международен фестивал на туристическия филм – България „На източния бряг на Европа”, провел се през април във Велико Търново. Посетителите изгледаха с интерес продукцията на община Несебър „Месембрия Орфика – разказ за Несебър в ноти”,  спечелила награда за документален филм в категория “История и Култура”. Представени бяха и лентите  “Велико Търново – в сърцето на историята“, „Пътешествие с тракийските царе” и “Паметта на реката”,  всички те също с номинации за документален филм в категория “История и Култура”.

Музей “Старинен Несебър” вече няколко години поред се включва в европейската инициатива, чиято основна  цел е да привлича  повече, както и по-млада аудитория.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!