Виртуалната библиотека на Алеф с нова рубрика за провъзгласените от Яд Вашем български праведници на света и народите

20 български Праведници на народите от 22 хиляди от 45 страни… Какви са те? Хора с най-различни професии, образование, интереси… Като нас, обикновени. Но направили нещо необикновено в извънредна ситуация – рискували собствения си живот, за да спасят други животи. Постъпвали така, както повелява сърцето им. Без да мислят за себе си, без да се страхуват от последиците през Холокоста.

За тях и техния живот ще разказва „Алеф” в новата си рубрика, подготвена със съдействието на Държавна агенция „Архиви”. В електронната библиотека на “Алеф” намират място различни източници по темата.

С тази виртуална сбирка „Алеф” създава нещо уникално – събира на едно място ценна информация, която в много случаи се явява разпиляна и оскъдна, и предоставя възможност тя периодично да се обогатява от нови източници и данни. Рубриката ще бъде допълвана постоянно. Това е скромен, но необходим принос  на „Алеф” против забравата и отваряне на страници, които могат да бъдат дописвани.

Годината е 1953. В Йерусалим е създаден Националният мемориал на катастрофата и героизма  Яд Вашем, за да увековечи паметта на шестте милиона еврейски жертви на Холокоста. В библиотеката и музея на мемориала е събрана информация за евреите – жертви на нацизъм в периода 1933 – 1945 г. Но има и оцелели, има и спасени. Едно от основните задължения на Яд Вашем е да предаде благодарността на Държавата Израел и на еврейския народ на неевреи, които са рискували живота си, за да спасят евреите по време на Холокоста.

През 1963 г.  Яд Вашем започва изпълнението на световен проект за присъждане титлата „Праведник сред народите” на малцината, които са помогнали на евреите в най-мрачното време от тяхната история. За тази цел е създадена публична комисия,  която разглежда всяко дело и отговаря за предоставянето на титлата Праведник на народите. Избраните получават медал и почетно свидетелство, а имената им се почитат на планината на паметта в Йерусалим.  

Праведниците идват от различни нации, религии и сфери на живота. Общото им е, че са защитавали съседите си евреи във време, когато враждебността, страха и безразличието са надделявали. Това почетно звание са получили досега 22 000 мъже и жени от 45 държави в света.

България е спасила от месомелачката на Хитлер своите близо 48 000  хиляди  евреи. Това е било възможно благодарение на намесата на българското общество, което не  приема жестоката, аморална и противоконституционна политика.

Яд Вашем откроява 20 от български граждани  и ги удостоява със званието „Праведници на света”.  Това са:

Димо Тотев Казасов журналист,общественик и политически деец,

Стефан /светско име Стоян Попгеоргиев/  Български екзарх

Кирил /светско име Константин Марков / – историк, доктор по богословие, академик.

Патриарх и Софийски митрополит 

Димитър Йосифов Пешев – политик и общественик, министър на правосъдието, подпредседател на НС 

Асен Сюичмезов  – търговец в Кюстендил

Иван Момчилов  – адвокат в Кюстендил

Владимир Куртев  – учител и деец на ВМРО в Кюстендил

Петър Михалев – адвокат, депутат в 25-то  обикновено народно събрание от Кюстендил

Михаил Георгиев Михайлов –  счетоводител в Кюстендил

Вера Пасева –Ичкова  от София

Д-р Павел Герджиков  от Шумен

Надежда Василева – медицинска сестра в Лом

Младен Иванов  от София

Станка Стойчева  от Търговище

Рубин Димитров-Бичко  – хлебар в София

д-р Атанас Костов – лекар

Анна Георгива Дамянова-Попстефанова  – театрална актриса

Анна Сърчаджиева  – юрист

Спиро Денков  от София

Васили Иванов – българин от Одеса

 

 За тях и техния героизъм може да прочетете тук:

http://alef-bg.org/category/%d0%bf%d1%80%d0%b0%d0%b2%d0%b5%d0%b4%d0%bd%d0%b8%d1%86%d0%b8-%d0%bd%d0%b0-%d1%81%d0%b2%d0%b5%d1%82%d0%b0/

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!