Виртуален финал на конкурса „Христо Фотев“

Традицията победителят в конкурса за поетична книга на името на легендарния Христо Фотев да бъде обявяван на 25 март, рождения ден на поета, ще бъде спазена и тази година въпреки извънредна ситуация.

Това ще стана на виртуална церемония във фоайето на Общината от 18:00 ч. пред представители на медиите, при спазване на строги мерки за безопасност. Обявяването ще се излъчва на живо във фейсбук страницата на Община Бургас.

Журито с председател д-р Лорис Манулян ще заседава също виртуално на 19 март, когато ще станат ясни петимата претенденти за големия приз. Широката номинация от 10 автори бе оповестена на 12 март.

„В тази необичайна за нас ситуация имаме две възможности – да отложим цялата церемония или да обявим призьорите, а самото награждаване, придружено с поетичен спектакъл, да се състои по-късно. Преценихме, че ще дадем добър знак, ако спазим традицията и съобщим победителя на рождения ден на Фотев“, коментира председателят на журито Лорис Мануелян.

Тази година за първи път Община Бургас обяви и конкурс за илюстрация по стихотворение на Христо Фотев. Първите творби вече пристигнаха. Срокът обаче ще бъде удължен до 10 април. Творбите може да бъдат предавани в Центъра за административно обслужване на Община Бургас, ул. „Александровска“ 26, гише 5.

В конкурса може да участват ученици от VIII до XII клас и студенти, като творбите трябва да отговарят на следните изисквания:

  • максимален размер – 50 см на страна от хартията;

                       минимален размер – 25 см на страна от хартията;

  • Tехника – хартия, туш, перо, акварел, темпера, акрил , колаж или смесена техника. Допускат се и творби, изпълнени в класически графични техники /офорт, суха игла, литография/, както и дигитален печат;
  • На гърба на всяка картина четливо да се изпише с молив:

               – трите имена и години или клас на авторa;

               – име на творбатa;

               – размер на листа;

               – техника и година на създаване.

               – стихът на Христо Фотев, от който е вдъхновена творбата;

  • Компетентно жури, с представители от Дружество на художниците – Бургас, БХГ „Петко Задгорски“, НХА – филиал Бургас, Сдружение „Бургаска писателска общност“ и Община Бургас, ще оцени творбите.

 Ще бъдат раздадени по 3 индивидуални награди в двете категории – ученици и студенти. Отличените художници ще получат грамота от Община Бургас и предметна награда.

Идеята е финалът на конкурса за илюстрация да бъде обединен с другото съпътстващо събитие – рецитаторският конкурс, който също е отложен за по-късна дата.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!