Воден проект за над 500 млн.лв. стартира в Бургас

Зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков обяви внесения предсрочно мега мащабен проект на ВиК Бургас на стойност 507 млн. лева. Финансирането е осигурено от  Оперативна програма „Околна среда 2014-2020“. Планирана е реконструкцията  на 4 пречиствателни станции за отпадъчни води в агломерациите Бургас, Лозенец, Обзор и Царево и изграждане на 2 нови – за Карнобат и Свети Влас. Предвижда се канализацията на кв. Крайморие да бъде свързана с главния колектор, както и да бъде извършен ремонт на канализацията в кв. Меден Рудник, където непропускливостта и липсата на отводняване са едни от най-сериозните проблеми. В рамките на проекта ще бъдат реконструирани и около 100 км външни водопроводи на разпределителна водопроводна мрежа и на съоръжения по нея, ще бъдат доизградени 140 км канализационна мрежа.

Информацията бе оповестена  на Гражданския диалог „Европа в нашия дом“ на тема регионално развитие, който се състоя на 18 април 2019г. в  Експозиционен център „Флора“ – Бургас . Във форума  участваха още зам.- министърът на енергетиката Жечо Станков, кметът на Община Бургас Димитър Николов, областният управител Вълчо Чолаков, народни представите от ГЕРБ-Бургас, кметовете на общините в областта и общински съветници, представители на институции и съсловни  организации.  

Модератор на дискусията, която се проведе пред над 130 души, бе бургаският депутат Ивелина Василева. Тя коментира, че развитието на област Бургас не е възможно без доброто взаимодействие между централната администрация и местната власт. „Добрите политики носят полза на гражданите. Всички аспекти от дейността на МРРБ, свързани с инфраструктурата, попадат във фокуса на Гражданския диалог. Тя е основата за изграждането на модерни градове и населени места, добри условия за живот, привличане на инвестиции и бизнес. През последните 12 години голяма част от средствата за инфраструктура бяха по програмите за Европейска солидарност. Националните политики също имат своето място. Бургас е водеща община по брой санирани сгради – 205 от общо 1669 за страната“, заяви Василева. 

В обновените блокове живеят близо 40 хил. души, а анкетите отчитат, че няма семейство без спестени средства за отопление, изтъкна кметът на Бургас Димитър Николов.  В очакване да стартират дейности по саниране са още 143  многофамилни 192 еднофамилни  сгради в Бургас.  Присъстващите бяха категорични, че програмата трябва да продължи. Работи се по механизъм с подсилен мониторинг и уточняване на финансирането. 

Областният управител Вълко Чолаков допълни, че като представител на държавата отчита успешното прилагане на Националната програма за енергийна ефективност, а най-големият позитив е, че са оправдани очакванията на гражданите.

„Благодаря на г-н Нанков за съдействието от страна на МРРБ по редица казуси, свързани с бургаска област. Трябва да се работи в посока разширяване на двупосочните пътища в посока Царево, по отвеждаща инфраструктура за всички общини до областния град. Всяка ремонтирана пътна отсечка или строителството на нова намалява броя на произшествията и има бърза икономическа възвръщаемост. Това се дължи и на спецификата на област Бургас, свързана с туризма“, заяви бургаският депутат и областен координатор на ГЕРБ Димитър Бойчев.

Зам.-министър Нанков обобщи, че 112 млн. лв. се инвестират в пътната инфраструктура в областта. С 90 млн. лв. от националния бюджет се изграждат и ремонтират пътища с дължина 61 км., а с осигурените от европейските фондове 22 млн. лв. се рехабилитират отсечки с дължина 45 километра. Той заяви, че  Бургас може да бъде посочен като най-добрият бенефициент по ОП „Региони в растеж”, а проектите са най-много на брой и качествено изпълнени. Сред тях са енергийната ефективност за образователната инфраструктура, проектът за Морската градина и още много видими от гражданите.

Зам.- министър Нанков обяви и началото на строителните дейности по  обхода на Поморие, които ще стартират през май. В изграждането на трасето ще бъдат вложени 20 млн. лв. от националния бюджет. Той увери, че ремонтните дейности  няма да засегнат по никакъв начин движението по пътя.

До няколко дни ще започне и ремонтът на изхода на Бургас към Ветрен и АМ Тракия.  Очаква се той да приключи до началото на лятото. Съвсем скоро ще бъде обявена обществена поръчка за инженеринг на т.нар. Северна дъга, която ще свързва АМ „Тракия” с главния път Бургас-Слънчев бряг.

Чрез Оперативна програма „Региони в растеж“ ще бъдат инвестирани общо 125 млн. лв. по проекти на общини от областта, свързани с образованието, науката, здравеопазването и пътната инфраструктура. Ще бъдат модернизирани 19 образователни институции, в които се обучават над 15 хил. ученици, и 7 социални обекта, ще се повиши енергийната ефективност в 71 жилищни и административни сгради. 305 хил. кв. м незастроени зелени и паркови площи в градската среда ще бъдат благоустроени и ще бъде рехабилитирана над 7 хектара земя. По проекта на Министерството на здравеопазването ще бъдат обновени и 12 центъра за спешна медицинска помощ.

 

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!