Валентин Дишев прави бургаска премиера на новата си стихосбирка

Талантливият творец Валентин Дишев гостува днес, 9 септември, в Бургас, за да представи най-новата си поетична книга „Янус”. Той ще изнесе моноспектакъл със стиховете си от книгата от 18 часа в Дома на писателя.

„Янус“ е 12-ата книга на Валентин Дишев  – поет и журналист, който за предишната си книга – „И го живея“ – бе удостоен с най-голямата награда за книга с поезия у нас: Националната награда за поезия „Иван Николов“ (номиниран е за наградата общо три пъти – и за книгите си „Ортелий“, през 2011 г., и „Маргьорит (и други регистри)“ през 2013 година). Номиниран е и 5 пъти за наградата „Христо Г. Данов“ за принос в българската книжовна култура – като поет, издател и журналист, като през 2013 година бе удостоен с нея за предаването си в Радио Благоевград „Страници“, в категорията „Представяне на българската книга“.

Проф. Амелия Личева, след прочита на „Янус”, писа: „… Философска, но и поразяваща с бистротата и лапидарността си на места, книга за историите, за думите, за нас в тях и за нас отвъд тях С много смисъл и много мълчание след него!..“, а Виктор Самуилов реагира така: „Душата ми те поздравява и ти благодари за насладата. Успяваш тъкмо в това: „да се впечатиш, без да си белег…“.  Ина Иванова: „Задълбочена, някак всеопрощаваща, тишината в „Янус“ е подобна на гмуркане, с особена плътност.“

За  книгата си „Янус” Валентин Дишев споделя: „Това е „пространството“, в което пътувам – пространството на началото и края на едно цивилизационно странстване, отнело десетки векове, пътуване, забравящо началата си, но възпроизвеждащо ги като неделима част от самосъзнанието си, пътуване с предизвестен край, но и с упоритостта на един роден през Модерността „дух“ – сам наследник и наследяван“.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!