Българското правителство в подкрепа на борбата с инфекциозните заболявания

Правителството ще подкрепи финансово инвестиционните проекти, разработени от БулБИО, които ще допринесат за развитието на потенциала на дружеството и ще спомогнат за това българската държава да бъде още по-подготвена в бъдеще в борбата с инфекциозните заболявания. Това стана ясно при посещението на министър-председателя Бойко Борисов, който заедно с министъра на здравеопазването Кирил Ананиев и министъра на финансите Владислав Горанов посети Центъра по заразни и паразитни болести. 

„Добре е да направим тази инвестиция и да утроим на практика капацитета. Важни са иновациите и новите технологии. В най-кратки срокове ще финансираме тези програми“, заяви премиерът Борисов и изтъкна, че в този сектор сме се доказали в цял свят.

Директорът на дружеството Румен Кофинов представи пред министър-председателя трите инвестиционни проекта, които разработва БулБИО. Първият е за нова производствена линия на БЦЖ ваксина, с което ще може да бъде увеличен капацитетът за производство на ваксината, за която дружеството притежава лиценз. Вторият проект е за разширяване производството на човешки кръвни продукти-имуноглобулини, което е изключително важно за най-тежко болните и е от стратегическо значение за нашето здравеопазване. Третият проект предвижда възстановяване на производството на животинска плазма в коне за препарати за лечение на дифтерия, ботулиново отравяне, тетанус и змийско отравяне.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!