Български филм закрива София филм фест на брега`2016

„Жажда” на бургазлийката Светла Цоцоркова е последната кинопровокация за 14-тото издание на феста

След още две прожекции днес XIV София филм фест на брега ще мине в историята.

От 17 часа ще бъде показан „ Долината на любовта”, продукция на Франция-Белгия. Режисьорът Гийом Никлу е и писател, и актьор. В творческата му биография са 12 филма.

Valley of Love (4)В „Долината на любовта” зрителите ще преоткрият Изабел Юпер и Жерар Депардийо. Филмът е с номинация за „Златна палма” от Кан.

Последният ден на фестивала ще предложи петия български филм, включен в програмата –  „Жажда” на Светла Цоцоркова. Лентата е нейния режисьорски дебют в пълнометражното игрално кино.

pageСюжетът ни среща с Майката, Бащата и 16-годишният им син, които живеят на хълм в края на селото. Перат чаршафи от хотелите. Водата спира непрекъснато. Пристигат двама сондьори – баща и дъщеря, които трябва да разрешат проблема. Хармоничният свят на семейството се разбива. Всеки обича и ненавижда всеки. Жаждата за любов е толкова голяма, че само смъртта може да я утоли.

В ролите ще видим Моника Найденова, Александър Бенев, Светлана Янчева, Ивайло Христов, Васил Михайлов, Стефан Мавродиев, Иван Бърнев.

Достойнствата на филма са забелязани от големите капацитети и това му носи признание: Сан Себастиан ’15 – Номинация за наградата на Kutxabank за нови режисьори, Златна роза ’15 – Награда за пълнометражен дебют и награда за операторско майсторство, Минск ’15 – Награда за най-добър каст, Специална награда на журито, Арас ’15 – Най-добра режисура, участия в МФФ Ротердам ’16 и ФФ Гьотеборг ’16

Светла Цоцоркова е родена в Бургас през 1977 г. През 2004 г. завършва НАТФИЗ. Оттогава работи основно като продуцент и актриса. Първият ѝ самостоятелен късометражен филм Живот със София не само е признат на множество международни фестивали, като Седмицата на критиката в Кан, Карлови Вари, Телурид и Брюксел, но също така печели награди в Триест, София, Лодз, Пекин и др.

„Жажда” ще бъде прожектиран непосредствено след официалното закриване на фестивала и обявяването на наградите.

Ще бъдат връчени награда на публиката, наградата на Община Бургас „Сребриста чайка” и награда на областния управител, която по традиция е за късометражен филм от програмата „Джеймисън”.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!