Български митници празнуват 140 години юбилей с детска изложба

На 7-ми юли се навършват 140 години от създаването на български митници. Тържествената дата ще бъде отбелязана с изложба от рисунки, която представя професията на митническите служители през погледа на децата. Тя ще бъде експонирана в централния салон на Териториална дирекция Южна морска в Бургас.

Картините са нарисувани от деца на митнически служители. В  тях с много морски мотиви  са изобразени проверки на кораби, самолети и пътници, също и с обучени митнически кучета,  които са сред любимите герои на децата.  Рисунките създават нетрадиционна и празнична атмосфера в митническия салон  и предизвикват любопитството на посетителите. Чрез своето творчество, малките художници поздравяват своите родители и всички митнически служители за празника.

Българските митници са създадени на 7 юли 1879 г., когато след Освобождението на България с Указ № 2 на княз Александър І Батенберг  са учредени митници и „митарствени  пунктове“, „за да се запазят интересите на Княжеството“. Този управленски акт се случва веднага след назначаване на първото българско правителство  и създаването на първите институции в държавата.  Датата е обявена за професионален празник на българските митнически служители с решение на Министерски съвет от 2015 година.

Сградата на Агенция „Митници“ в Бургас е национален паметник на културата и е разположена  на площада в морския град, който носи името на княз Александър Батенберг.

Бургаската митница винаги е била  част от историята на града и има определяща роля за  неговото разрастване и  развитие  след Освобождението  като транспортен, икономически,  търговски и  туристически център. Според историческите хроники, първата митница на територията на град Бургас след Освобождението се е намирала на морския бряг в зоната на  днешното пристанище в неугледна сграда. До там стоките са били превозвали с конски впрягове и талиги и са се товарили на кораби. Така е бил транспортиран и вносът. През 1884 година правителството взема решение за изграждане на модерно пристанище с митница в Бургас. Строежът  започва през 1908 г. по проект на известния австрийски архитект Вайнщайн, който по това време е бил главен архитект и директор на пристанището в Марсилия. Реализацията на проекта е струвала на държавата 6 742 300 тогавашни златни лева. Строителството продължава дълги години, поради двукратно спиране на  дейностите  по време на Балканската и Първата световна война. Митницата  е построена от легендарния български архитект Георги Фингов, с  майстори от Тревненско и Странджа и е открита официално през 1926 г.

През 2005 г. сградата  е реставрирана по нейния оригинален проект, а през миналата година  бе извършен освежителен  ремонт на  фасадата.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!