България има нужда от поетичните слова и идеалите на Атанас Манчев

Представянето на излязлата наскоро от печат книга „Готови за светли разпятия“ на поета – антифашист Атанас Манчев се превърна в истински духовен празник за културната общественост в гр. Бургас. Организатори на проявата бяха леви интелектуалци и Българският антифашистки съюз в Бургас.

За поетичния талант и високата ерудиция на Атанас Манчев говориха писателите Йордан Милев, Лъчезар Еленков и Матей Шопкин. Те подчертаха, че срещу бездуховността на някои от нашите съвременници, трябва да бъдат противопоставяни поетичните слова и идеалите на личности като Атанас Манчев.

Ранната гибел на Атанас Манчев  е лишила страната ни от творчеството на един изключително талантлив поет и публицист, каза съставителят на изданието Лъчезар Еленков.  Той благодари на Атанас Зафиров, народен представител в 42 – то Народно събрание и кандидат за депутат, втори в листата на Коалиция „БСП лява България“ за 2 – МИР – Бургас, благодарение на който книгата на Атанас Манчев излезе от печат.

kniga1 (1)Издателят Владислав Симеонов подчерта, че в поредицата на библиотека „Простреляният Пегас“ се издават български поети и писатели, които са загинали за България. Тяхното творчество и саможертвата им трябва да бъдат живи за днешното и утрешното поколение.

Подкрепих издаването на книгата за Атанас Манчев не за да извличам някакви политически дивиденти, каза на срещата депутатът в 42 – то Народно събрание и кандидат за народен представител от Коалиция „БСП лява България“ за 2 – МИР – Бургас Атанас Зафиров. От неговия поетичен талант, от чистотата и силата на неговата вяра и идеи имаме нужда и днес.

За първи път в страната бяха представени заедно и останалите 8 книги от поредицата на Библиотека „Простреляният Пегас“.

Известните български творци се срещнаха и с граждани на Поморие. В разговора бе повдигнат и въпроса за състоянието на музея на Атанас Манчев, както и за безогледното премахване на името на улица в Поморие, която е носила името на поета.

На срещата в морския град присъстваха и кандидатите за народни представители от Коалиция „БСП лява България“ за 2 – МИР – Бургас Атанас Зафиров и Кремена Лалева.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!