БЪЛГАРИЯ Е ГОТОВА ЗА ПРИЕМАНЕ В ШЕНГЕН „СИНИ ГРАНИЦИ“

От Бургас тръгва искане за поетапно присъединяване към споразумението.

Страната ни отговоря на изискванията за приемане в Шенгенското пространство по отношение на морските и въздушни граници. Това стана ясно днес, по време на проверка за готовността на Пристанище Бургас и Летище Бургас, осъществена от вицепремиера Меглена Кунева и Областния управител Вълчо Чолаков.

Техническата обезпеченост и кадровия ресурс на гранично-пропусквателните пунктове на двете т.нар. „сини граници“, както и възможностите за охрана и наблюдение на морската граница, дават основание на страната ни да поиска поетапно присъединяване към Шенген, като се започне с премахване на граничния контрол на летищата и морските гари.

„Сините ни граници отдавна отговарят на критериите за Шенген и в технически и в юридически план. Днешното ни посещение на Летище-Бургас и пристанището потвърди това и няма нито една причина, която да е пречка този акт да бъде осъществен. Нашите кадри са отлично подготвени, нещо повече, наши кадри обучават свои колеги от чужбина включително такива от държави част от споразумението. “- заяви областният управител Вълчо Чолаков при откриването на кръгла маса по темата, на която той и кметът Николов бяха домакини.

В подкрепа на идеята се обяви и бургаският бизнес. Туристическите асоциации, транспортни фирми, строители и инвеститори се обединиха от общото искане- още по- активни разговори с европейските партньори за получаване на свободни „сини граници“ в кратки срокове. Мнението на бизнеса в региона е, че подобна крачка ще съживи икономиката и ще даде възможност за привличане на нови инвестиции и ръст на туристите. Членството в Шенгенското пространство е допълнителен знак за стабилност на държавата, която ще се оценява високо от чуждестранните инвеститори

„Област Бургас посрещна 1,2 млн. туристи през 2014 година, масовият туризмът реализира 13,8 % от БВП. Шенген за сините граници ще даде възможност този туристически поток да нарасне значително, до два пъти. Туристическият бизнес застава зад искането и ще настояваме за бързи действия.“- бе мнението на председателя на Бургаската регионална туристическа камара Иван Иванов.

Позицията на бизнеса подкрепиха кметовете в област Бургас, областните управители на Бургас, Варна и Добрич. Тя ще бъде изпратена с подписа на всички страни на вниманието на вицепремиера Кунева, министър председателя и Министерския съвет.

С това се дава ясен сигнал към европейските партньори за единомислието и ангажираността на бизнеса и държавните институции за очакваното присъединяване към Шенген.

Срещата на вицепремиера с бургаския бизнес бе провокирана миналия месец, когато областният управител и кметът на Бургас поставиха темата „сини граници“ без граничен контрол пред Кунева. Тогава Чолаков и Николов настояха за активен диалог, който да отговори на очакванията на бизнеса за присъединяване на България към Шенгенското пространство.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!