Бъдещи моряци демонстрираха умения в оспорвано състезание

„Стани капитан” се превърна в истински празник на морето, подарък от «БМФ Порт Бургас» ЕАД

Десетки приятели на морето и на моряшката професия се събраха пред Пантеона в Морската градина на Бургас, за да видят какви са уменията, които най-напред трябва да овладее всеки капитан. Демонстрираха ги ученици от Професионална гимназия по морско корабоплаване и риболов „Свети Никола“, които по забавен начин чрез оспорвано състезание показаха на любопитните зрители какво са научили до момента. 5598Състезанието „Стани капитан” се превърна в истински празник на морето. То е подарък на морското училище от «БМФ Порт Бургас» ЕАД, които изненадаха всички състезатели и най-вече класиралите се на призовите места с впечатляващи награди.

Състезанието бе посветено на Европейския ден на морето, във връзка с който Община Бургас организира поредица от събития.5702

«Ние, заедно с «БМФ Порт Бургас» се включваме в тези чествания нетрадиционно. Целта ни е по занимателен начин да покажем на хората част от труда на моряка и усилията, които трябва да положи всеки младеж, решил да посвети живота си на тази романтична професия», каза при откриването на празника Панайот Жечков, директор на Професионална гимназия по морско корабоплаване и риболов „Свети Никола“.

„БМФ порт Бургас” ЕАД е концесионер на пристанищните терминали «Бургас Изток 2»  и «Бургас Запад». За дружеството е важно създаването на добре подготвени морски кадри, затова обръща поглед към най-младите и е готово да съдейства за качеството на тяхното образование. «За нас морето е не само бизнес, то е съдба.  Ние искаме да привлечем повече млади към морската профессия, защото тя, освен всичко друго, ще им даде познание за света и роматниката на морето», 5834сподели капитан далечно плаване /к.п.д./ Галин Лулкин, директор на дирекция «Експлоатация» в «БМФ Порт Бургас».

Попътен вятър на бъдещите капитани пожела кметът на Бургас Димитър Николов. Неговия поздравителен адрес прочете Веселина Таралова, директор на Дирекция «Образование» в Община Бургас. «Бъдете горди, че се състезавате под български флаг и станете достойни капитани, защото младите хора трябва да останат в родината си, да работят за бъдещето й и да я прославят с талантите си”, призова кметът младите кандидат-капитани.

„Професията на моряка е достойна и Бургас не бива да губи традицията си да създава най-добрите моряци”. С тези думи пожела на състезателите сила и воля за победа изпълнителният директор на Морска администрация Бургас к.д.п. Станимир Николов.
5790Десет бъдещи капитани премериха уменията си в борба за призовите места в състезанието. Под вещото и забавно ръководство на водещия – к.п.д. Венцислав Жечков учениците връзваха морски възли, хвърляха въже в цел и  се надпреварваха в най-бързо обличане на костюми за водно спасяване. Забавляваше се и публиката, която също се включи във връзването на морски възли, което носеше на успелите да го направят и подарък.  Множеството получи и нови познания от науката на мореплаването: например какво представлява секстантът и как се прави навигация по звездите.

За изненада на зрителите сред състезателите имаше и момиче – бъдещ моряк. Валентина Димова обаче не успя да се класира в челната тройка, от която я деляха само няколко точки.

 

6158Накрая компетентното жури от морски професионалисти отсече: Всички участници се представиха прекрасно, затова получават грамота и подарък – очила за плуване. Класацията по точки показа, че състезанието е било твърде оспорвано, което наложи присъждане и на утешителна награда  – дъска за плуване получи Станко Станков, останал на четвърто място. Медали и награди – надуавема лодка, палатка със спален чувал и комплект за гмуркане получиха класиралите се на призовите три места: Тодор Торманов, Георги Атанасов и Петър Петров.

5565

Състезанието „Стани капитан” се превърна в истинска атракция за състезатели и публика.  През цялото време – от старта до финала грация и красота внасяха мажоретките от Гимназия с преподаване на немски език „Гьоте”.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!