БЧК – Бургас отчете трудна, но успешна година

Областната организация на БЧК – Бургас проведе днес своята отчетна сесия. Участие във форума взеха Христо Григоров  – председател на БЧК, доц. д-р Красимир Гигов–генерален директор на БЧК, д-р Славита Джамбазова–заместник-генерален директор на БЧК, заместник-областният управител Владимир Крумов, комисар Йордан Маджаров – началник на Гранична полиция, Мая Казанджиева – директор „Социални дейности” в община Бургас, инж. Васил Василев –началник Областно управление „Пожарна безопасност и защита на населението”, Николай Костов – Летище Бургас, доц. Стоян Андонов – председател на Националната комисия по водно спасяване, представители на НПО, институции, членове и партньори на червенокръстката организация.

През 2014 година организацията на БЧК-Бургас е оказала хуманитарна помощ на 2496 деца и възрастни хора в нужда. Дрехи и обувки са дарени на 134 социално уязвими хора в Бургас. С храна и вода, одеяла и дрехи са подпомогнати бедстващите от природните катаклизми в областта.  Подкрепа е оказана и на 66 бежанци от Сирия и Афганистан.

Това е само част от отчетената днес дейност, подчинена на мотото: „Да помагаме на хората да си помагат”. Особено внимание в бъдещата работа ще бъде обърнато на превенцията с цел повишаване готовността на населението за справяне с бедствия и аварии.  Ще бъдат положени усилия да се осъществи проект, чието начало вече е положено: Созопол да стане европейски център за подготовка на водни спасители.

„През последните години област Бургас не беше подмината от редица бедствия и тежки кризи. В момента, когато хората имаха огромна нужда от помощ и съдействие, вие бяхте там. Няма нищо по-безценно от това, да дариш личното си време, труд и да бъдеш съпричастен. Няма нищо по-безценно от това – да бъдеш човечен, да бъдеш пример. Българският червен кръст ни учи точно това със своята ежедневна дейност. Изпитвам респект към всичко, което правите”, се казва в поздравителния адрес на областния управител Вълчо Чолаков, изпратен до форума. Комплименти за работата на червенокръстката организация отправи и кметът на Бургас Димитър Николов, който благодари за помощта, оказана в най-трудните за общината дни.

Бургаските червенокръстци получиха поздравления още от Дружеството на военноинвалидите  в Бургас, контраадмирал Митко Петев – началник на Военната академия и Яна Жекова –кмет на с. Ново Паничарево.

Председателят на БЧК Христо Григоров връчи отличия на хора, които са помогнали изключително много в критични ситуации през 2014 година, сред които кметът на Бургас Димитър Николов и бившият областен управител Павел Маринов, началникът на Регионален център 112 инж. Наталия Миткова и заместник- кметът на община Созопол Катя Стоянова.

Директорът на БЧК-Бургас Виолета Радева бе удостоена с плакета на община Камено.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!