Бургас чества 142 години свобода

Бургас чества паметната дата в своята история – 6 февруари, Деня на освобождението си от османско иго. На този ден преди 142 години в 3 часа следобяд в морския град влиза „Летящия отряд“ на полковник Александър Михайлович Лермонтов, специално сформиран за освобождението на Бургас. Въпреки големия студ, цялото население, начело с първенците Васил Максимов, Никола Русалиев, Койчо Кехая, духовенството с икони и хоругви, и граждани с хляб и сол, излизат в края на града, за да посрещнат тържествено освободителите.

Официалните чествания започнаха от 11.00 часа на площад „Атанас Сиреков“ с ритуал по издигане на националния флаг на Република България, флаговете на Европейския съюз, Общината и благодарствен молебен за благоденствието на свободен Бургас, отслужен от бургаското духовенство.

На мястото, където са били посрещнати преди 142 години, днес Паметник на руските освободители, бяха отдадени военни почести по повод светлата годишнина. Венци и цветя в знак на признателност бяха поднесени от кмета Димитър Николов, зам.-кметовете Диана Саватева и Красимир Стойчев, председателят на Общински съвет проф. Севдалина Турманова, секретарят на Областна управа Валентин Люцканов, общински съветници и редица граждани.

В изложбената зала на Историческия музей на ул. „Лермонтов“ № 31 ще беше открита документалната изложба „Възкресение на свободата“, посветена на 142 години от края на Руско-турската война 1877-1878 г. и Освобождението на България. Изложбата гостува по покана на РИМ-Бургас и Териториален държавен архив-Бургас.

Експозицията е организирана съвместно от архивите на Република България, Руската федерация и Република Румъния. В нея са включени документи, снимки и гравюри, представящи воюващите страни, хода на военните действия, живота по време на войната и нейния заключителен етап с подписването на Сан Стефанския и Берлински мирни договори. Много от материалите ще бъдат показани за първи път пред българска публика. Техните оригинали се съхраняват в архивните хранилища на централни и регионални архиви на България и Румъния, на Руския държавен военно-исторически архив, Руския държавен исторически архив и в Архива на външната политика на Руската империя.

На площад „Атанас Сиреков“ танцьорите и музикантите от професионален ансамбъл „Странджа“ с художествен ръководител Марио Егов поздравиха жителите и гостите на морския град с празничен фолклорен концерт.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!