Бургас чества Трети март

Богата празнична програма бе подготвила Община Бургас за всички граждани и гости на града по случай Националния празник 3-ти март. Отбелязването на 137 години от Освобождението на България от османско иго започна в 11 часа с Празничен фолклорен концерт в спортна зала „Никола Станчев“, Меден Рудник, с участието на Жечка Сланинкова, оркестър „Странджа“ и много други.

Кулминацията на празника настъпи в 11.30 часа на площад „Атанас Сиреков“, където в присъствието на стотици бургазлии се състоя ритуалът по издигането на националния флаг. Комодор Мален Чубенков, командир на Военноморска база – ВМС, прие тържествения строй на представителните части на Гарнизон – Бургас. Събитието уважиха Ивелина Василева – Министър на околната среда и водите, Вълчо Чолаков – Областен управител на Бургас, Красимир Стойчев – Зам. кмет на Община Бургас, Председател на Обс Бургас – Костантин Луков и много други политици и общественици.

Честването продължи с отслужване на заупокойна молитва от представители на бургаското духовенство пред паметника на руските освободители. В памет на всички знайни и незнайни герои в Руско – турско освободителната война тържествено бяха положени венци и цветя. Почитта си засвидетелстваха политици и общественици, граждански организации, официални лица, гости и жители на град Бургас. Цветя положиха и бургаските рокери. Звукът от 25-те мотора огласи началото на церемонията.

Въпреки, че не присъства на събитията по случай Трети март кмета на града – Димитър Николов поздрави всички бургазлии през фейсбук страницата си. „Най-важният урок, който ни оставиха нашите предци, е да работим за доброто на обществото и с мисъл за поколенията след нас. Защото всички сме временни, а България трябва да остане вечна! Честит празник!“, е написал в обръщението си кметът.

В програмата за деня са предвидени още Публична лекция „Руско – турската освободителна война 1877-1878 година“ и прожекция на късометражен филм „Паметници на признателността“ от 13.30 часа. Честването ще продължи до 5-ти март в 18.00 часа, когато премиерно ще бъде прожектиран филмът „Дякон Левски“ в сградата на Културен дом на нефтохимика.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!