Бургас стана център на фармацевтите в България

89 – годишният Иван Димитров от Бургас е най-възрастният практикуващ фармацевт у нас

Българският фармацевтичен съюз /БФС/ отбелязва съсловния ден на магистър фармацевтите. Датата не e избрана случайно – на този ден преди осем години се провежда Учредителния конгрес на БФС, който обединява всички магистър-фармацевти в България. Денят се чества за втори път, но за първи път фармацевтите избират Бургас за домакин на професионалния си празник и то не без основание.

„Фармацевтите от Бургас са една изключително обединена и израстваща колегия, която заслужи миналогодишния приз „Колегия на годината” по време на българските фармацевтични дни”, каза днес пред журналисти Магистър-фармацевт Димитрия Стайкова – зам.-председател на УС на БФС. И не само това. Градът ни има и друг повод за професионална гордост. Бургазлия е най-възрастният работещ магистър-фармацевт в страната. Иван Димитров има над 38–годишен опит в отпускането на лекарства в здравните заведения. За своеобразния си рекорд той е удостоен с почетния знак на БФС.

Димитрия Стайкова представи електронния регистър и професионалната европейска карта, които функционират от началото на тази година. Данните на всички магистър-фармацевти, които имат право да практикуват у нас, са отразени в регистъра. Към момента техният брой е 5883. Задачата на картата е да легитимира хората, които имат право да упражняват тази професия.

На пресконференцията днес присъства Магистър-фармацевт Тошко Йотов – председател на УС на РФК Бургас. Той представи постиженията на колегията в региона. С над 380 члена във всички 14 общини в област Бургас „почти сме постигнали европейските стандарти за отстояние на километри, за достъпност на фармацевтичната грижа”, отбеляза той. Аптеките в областта са около 200. Цифрата варира според сезона. През лятото само в Слънчев бряг функционират 80 аптеки.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!