Бургас се присъедини към световната инициатива „Ние помним”

С лозунга „Ние помним”, издигнат от над 150 ученици, учители, граждани, общественици и представители на институции  Бургас се присъедини към кампанията на Световния еврейски конгрес #WeRemember за борба с антисемитизма и всички форми на омраза, геноцид и ксенофобия. Инициативата е организирана за четвърта поредна година от Център за еврейско-българско сътрудничество „Алеф” по повод Международния ден в памет на жертвите на Холокоста и 75-та годишнина от освобождаването на най-зловещия нацистки лагер – Аушвиц.

Защо трябва да помним? Отговор на този въпрос даде игрално-документалният филм „Кой ще напише нашата история“, пресъздаващ по изключително въздействащ начин, с потресаващи документални кадри, историята на еврейската общност във Варшавското гето в годините 1940-1944. Център „Алеф” има специалните права за излъчването на филма, дело на Роберта Гросман, Нанси Спилбърг, носителят на „Оскар” Ейдриан Броуди и холивудската звезда Джоан Алън. Единствената му прожекция в Бургас се състоя на 7 февруари 2020 г. в голямата зала на Областна администрация.

„Подобни автентични разкази са особено ценни днес, когато сме свидетели на опити за подмяна на миналото, пренаписване на историята, проявления на неонацизъм и цинично желание да се неглижира антисемитизма.  Всяка година целият свят отбелязва тази годишнина и казва „Не!” на човеконенавистния фашистки режим. Ние наистина трябва да помним, защото онова, което се е случило през Втората световна война не е само престъпление срещу евреите. Това е престъпление срещу човечеството, унищожаване на човешкото във всички нас”,  каза председателят на Център „Алеф” Алберта Алклай и призова присъстващите с обща снимка и плакати „Ние помним” да се присъединят към световната инициатива.

Световната общественост отбелязва Международния ден в памет на жертвите на Холокоста всяка година на 27 януари.  В Бургас тази година инициативата бе отложена с две седмици заради грипна епидемия. На събитието, наред с множество общественици, присъстваха и ученици от Гимназия за чужди езици „Васил Левски”, ПМГ „Акад. Никола Обрешков”, ПГСАГ „Кольо Фичето”, ПГРЕ „Г.С.Раковски” , ПГАЕ „Гео Милев”, и Немска езикова гимназия „Гьоте”.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!