Бургас се прекланя пред паметта на Апостола

Днес се навършват 145 години от обесването на Апостола на българската свобода Васил Левски. Бургазлии отново ще се преклонят пред паметта, святото дело и героичната му саможертва в името на цял един народ.

Освен традиционното полагане на венци и цветя пред паметника на Левски, за великия син на България ще припомни изложба живопис „За Свободата“. Експозицията е подредена в зала „Георги Баев“ на Културен център „Морско казино“. Картините са дело на учениците от професионалната гимназия за чужди езици, която носи неговото име – ПГЧЕ „Васил Левски“.

Преклонението пред паметта на най-емблематичната фигура на българското освободително движение и радетел за „чиста и свята република“ Васил Левски ще бъде пред паметника му в Морската градина от 11.30 часа. Пред монумента на Левски представители на бургаското духовенство ще отслужат заупокойна молитва, след която ще започне тържественият ритуал по полагане на венци и цветя от гражданите.

Среща – спектакъл „Пътят към Къкринската голгота“ слага финалния щрих  на почитта пред  Апостола на свободата. Тя ще започне от  18 часа в Дома на писателя на улица „Вола“ № 1. В него писателят, сценарист, дългогодишен журналист и общественик Георги Райков ще разкаже интересни и малко известни факти за Апостола на Свободата.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!