Бургас се докосва до Петър Увалиев чрез черно-бели следи от многоцветния му живот

Фотоизложба, посветена на 100 години от рождението на Петър Увалиев /Пиер Рув/ гостува в Бургас. Съставител на експозицията, която обхваща различни периоди и страни от живота и дейността на Петър Увалиев, е неговият дългогодишен приятел г-н Иво Хаджимишев. Организатори на събитието, назовано  „Черно-бели следи от един многоцветен живот” са Регионална библиотека „П. К. Яворов” и   Фондация „Увалиеви” със съдействието на Bulgarian Food UK – Ventex BG.

Изложбата ще бъде открита със специалното участие на проф. Соня Рув-Увалиева и Иво Хаджимишев на 21 май, четвъртък, от 18  часа в залата на Регионална библиотека „П. К. Яворов” ,ул. „Булаир” 10.

Петър Увалиев е български дипломат, филмов продуцент, сценарист и режисьор, театрален режисьор, теоретик на изкуството,  писател, преводач, радиожурналист и критик. Той е един от най-влиятелните български интелектуалци емигранти през втората половина на ХХ век. Роден е на 12.01.1915 г. Завършва италианското училище „А. Манцони” в София през 1928 г., пловдивския френския лицей „Св. Августин” през 1932 г. и право и държавни науки в СУ „Св. Климент Охридски” през 1936 г. Той е сред първите сътрудници на радио София, публикува отзиви и статии за театър и кино в периодичния печат, редактор е в сп. „Златорогъ”, поставя пиеси в столични театри. През 1942 г. е назначен като трети секретар в българското посолство в Рим, а през 1947 г. – втори секретар в българската легация в Лондон. С оглед на растящите репресии на комунистическия режим у нас, той избира пътя на „невъзвращенец” и през 1948 г. остава да живее и работи в Лондон до края на живота си. Там се превръща в един от най-влиятелните български емигранти интелектуалци от втората половина на 20 век. 

В странство Пиер Рув изявява разностранните си заложби като режисьор на над 15 театрални постановки, като продуцент, сценарист или режисьор на 9 филма, между които е „Фотоувеличение” на М. Антониони, завоювал „Златна палма” в Кан през 1967 г., чрез редовни критически публикации за литература, кино и живопис в Англия, Италия и Франция, чрез монографията „Търнър: структурен разрез”, като академичен изследовател и преподавател в университети в Англия, САЩ, Мексико, като преводач на поезия от и на четири езика. В паметта на поколения българи той остава най-трайно със своите беседи, звучали  близо половин век в ефира на радио БиБиСи. Верен на името си Петър, чрез тях той неуморно гради духовен мост между Европа и България.

На 20 май 1992 г. Увалиев получава титлата Почетен доктор на СУ „Св. Климент Охридски”. С указ на Президента на Република България от 22 юни 1994 г. му е възстановено българското гражданство.

Аз съм българин, следователно съм балканец. Аз съм балканец, следователно съм европеец”, заявява Петър Увалиев през 1993 г.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!