Бургас празнува 140 години от освобождението си

Бургас празнува 140 години от Освобождението си от османско иго. На 6 февруари 1878 г. специално сформираният „летящ“ отряд на полк. Ал. М. Лермонтов донася дълго жадуваната свобода.

Днес, след 140 години, на същия ден и на същото място, там, където сега се издига Паметникът на руските освободители, признателните бургазлии отново посрещнаха тържествено полковник Лермонтов. В ролята на полковника се превъплъти актьорът Юрий Ангелов, който влезе на кон, придружен от своите драгуни и бе посрещнат от тогавашните първенци на града.В пресъздаването на историческия за Бургас момент взеха участие още актьорите от ДТ „Адриана Будевска“ – Николай Стоименов и Валери Еличов, хористи при ПФА „Странджа“, танцьори от ТА „Зорница“ при ПГНЕ „Гьоте“ и детски танцов състав „Звездички“ при ОУ „Св. Климент Охридски“ с ръководител Николай Парушев, младежка театрална трупа „Валери и приятели“ към НЧ „Асен Златаров 1940“, мъжки хор при ПГЕЕ с ръководители Петко Янгьозов и Димитринка Радева, и подкрепата на Конна база „Бургас“.

В знак на признателност венци и цветя пред Паметника на руските освободители бяха положени от зам.-кметовете на града Йорданка Ананиева и Красимир Стойчев, зам.-министъра по енергетика Жечо Станков, зам.-областните управители Севдалина Турманова и Владимир Крумов, председателят на Общински съвет Костантин Луков, народни депутати, общински съветници и редица граждани.

Малко преди това на площад „Атанас Сиреков“ /пред сградата на Община Бургас/ беше отслужен тържествен военен ритуал по издигане на националния флаг на Република България и флаговете на Европейския съюз и Община Бургас, както и молебен за просперитета на града от бургаското православно духовенство.

Три интересни изложби, посветени на Освобождението, могат да разгледат бургазлии. Най-преломните и драматични моменти от Руско-турската война през 1877-1878 г. са представени чрез 38 репродукции на картини от известни руски художници, съвременници на историческите събития. Платната са разположени в БХГ „Петко Задгорски“ и могат да бъдат разгледани до 16 февруари. Организатори на изложбата са Национално движение „Русофили“, Община Казанлък, Община Бургас и Бургаска художествена галерия.

Експозицията „В името на драгоценното ни Отечество“ е посветена на 150 години от героична гибел на двама от най-бележитите български войводи Хаджи Димитър и Стефан Караджа и тяхната чета. През 1868 г. на 6 юли, 127 четници, начело с войводите Хаджи Димитър и Стефан Караджа, прехвърлят българския бряг на река Дунав и се отправят към Стара планина. Забелязани от турските власти, следват тежки сражения, при едно от които смъртно раненият Стефан Караджа попада в ръцете на турците. В следващото поред сражение загиват почти всички четници, включително и Хаджи Димитър. Изложбата може да бъде разгледана до 3 март 2018 г. в Историческата експозиция на РИМ-Бургас, със съдействието на РИМ-Сливен.

От 17.00 часа във Военния клуб в Бургас ще бъдат представени оръжия, участвали в Руско-турската Освободителна война през 1877-1878 г. и бойни знамена на Българската армия. Благодарение на изложбата „Лермонтови освободители“ всеки посетител може да се запознае с въоръжението, използвано от руси, българи и турци през войната. Нейни организатори са РИМ-Бургас, Национално движение „Единение“ и НИМ-София.

Празникът ще продължи от 18:00 часа в Дома на писателя със поетично-музикалния спектакъл „140 години свещена свобода“. Той е по сценарий на Борис Бухчев. В него ще участват още Анелия Ангелова и Димитър Петров, които ще изпълняват стихове и популярни патриотични песни.

Отново от 18:00 часа в Културен дом на нефтохимика ще започне и концерт-спектакълът „… Ти, о Свобода – над паметта ми бди!“ с участието на ФА „Атанас Манчев“, детски хор „Милка Стоева“ и актьорите Невена Николова и Златко Ангелов. На фона на мултимедия зрителите ще съпреживеят героичните мигове от падането на България под османско иго до извоюването на  лелеяната свобода.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!