Бургас празнува през декември с три нови елхи и „звездно небе“

Подготовката на празничния бургаски декември е в разгара си, защото последният месец на годината чука на вратата. Тогава градът живее не само в ритъма на Коледа, но и отбелязва най-важния за всички морски хора Никулден.

Тази година Бургас ще празнува с три нови елхи. Традиционно най-голямата от тях ще е разположена на площад „Тройката“. Тя запазва своята базисна структура, но ще предложи съвсем нова визия. Преди елхата светеше с така нареченото студено бяло. Сега се залага на топло бяло и многоцветие. През светлата част на денонощието, когато не свети, тя пак ще е красива за окото с панделките, сферите и звездите, окачени по нея. Под и около елхата отново ще бъдат разположени къщи в умален модел, символизиращи най-доброто от градската архитектура. Моделите са взаимствани от стари знакови бургаски сгради. Сред тях ще е и Старата поща, в която децата да пуснат своето писмо до добрия старец.

На площад „Тройката“ ще е разположена още къщата на дядо Коледа и шейната с елена, където могат да се правят интересни семейни снимки. Вечер там ще привлича вниманието атрактивна арт инсталация под формата на огромен светещ подарък – куб с размери 3 на 3 на 3 метра. Зелените площи и дърветата на площада също ще грейнат в коледни светлини.

Над главната улица „Александровска“ ще бъде оформено „звездно небе“ от светещ в студено и топло бяло стринг. По стълбовете от площад „Тройката“ до пластиката Компаса ще има светещи елементи с визията на подарък и коледна камбанка.

Друга новост тази година ще бъде изкуствената елха пред сградата на Община Бургас. Тя ще е с футуристичен дизайн и много атрактивна, съдържаща 30 малки „свръхнови“, които „избухват“ на интервали. От Общината до гаровия площад и от Общината до ул. „Лермонтов“ дърветата ще светят в различни тонове.

По обновената „Богориди“ ще има светещи гирлянди. Сградите на музея и библиотеката също ще получат специална украса, а на Грамофона ще бъде поставен светещ елемент с ключ сол и ноти.

Лазерни прожектори ще оцветяват нощем уличната настилка на места по „Александровска“ и „Богориди“.

Третата нова елха ще бъде издигната до ОУ „Петко Росен“ в най-големия бургаски жилищен комплекс „Меден рудник“. Къщичка на дядо Коледа с елени ще има и там. Празнично осветление се поставя по основните пътни артерии в Бургас. Освен профилактираните стари, тази година са внесени и нови елементи.

Празничното осветление ще бъде пуснато на 6 декември, Никулден. Община Бургас се надява то да се хареса на бургазлии. Очаквайте подробности за богатата програма от събития, посветени на Никулден и Коледа, както и за предстоящите големи празнични концерти.

* Снимката е от по-стар модел на голямата празнична елха на площад „Тройката“. 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!