Бургас почита със спектакъл творецът Нина Матева

Концерт – спектакълът „НАСЛЕДНИЦИ: С песен и любов за НИНА МАТЕВА“ очаква своята публика в навечерието на Деня на народните будители. Организатор на събитието е Народно читалище „Любен Каравелов 1940“, с финансовата подкрепа на Община Бургас.

На 30 октомври 2018 г., от 18.30 ч., в Културен дом на нефтохимика ще бъде почетен един бургаски творец, посветил се на откриването, развиването и популяризирането на детския музикален потенциал.

В спектакъла ще участват Фолклорна формация „ТРАКИЙЧЕ“, създадена от Нина Матева през 1991 г. към Народно читалище „Любен Каравелов 1940“, с днешен ръководител Пенка Петрова, Даниела Матева-Станкова – дъщеря на Нина Матева, мениджър на музикална компания „D Stars“ – София и ръководител на Трио „ы“, творческите формации към читалище „Л. Каравелов 1940“, възпитаници, приятели и колеги на музикалния педагог от няколко поколения:

* Цветелина Стойчева, Ирена Станкова, Лазар Налбантов, Екатерина Радева, Петко Янгьозов, Катерина Парашкевова;

* Вокален ансамбъл „Морски бриз“ с р-л Емануил Арнаудов;

* Литературно студио „Митични птици“ с р-л Роза Боянова;

* Пиано – Ива Тошева

* Танцова формация към ОУ „Любен Каравелов“ с р-л Ваня Маврова;

* Танцово студио „ДЮН“  с р-л Петя Стойкова;

* Фолклорен танцов ансамбъл „Никола Гинов“ с р-л Димитър Гинов;

* Детски фолклорен ансамбъл „Трите пъти“ с р-л Марио Егов;

* Оркестър „Жарава“;

* Режисьор на концерт-спектакъла: Христо Симеонов;

Вход: СВОБОДЕН!

Концерт-спектакълът „НАСЛЕДНИЦИ: С песен и любов за НИНА МАТЕВА“ поставя началото на дарителска кампания за ремонтиране и именуване на музикалната зала, в която е преподавала Нина Матева (днес в нея продължават да репетират последователите й) и откриване на публичен архив с нейни лични вещи в читалище „Л. Каравелов 1940“, ул. „Цар Калоян“ 24.

НИНА МАТЕВА (1935-2017)

Нина Петрова Матева е родена през 1935 г. в гр. Карнобат. Завършва полувисш институт за учители със специалност „Музика“, свири на пиано и цигулка. Преподавателската си дейност започва през 1956 г. като учител по музика. В дългогодишната си преподавателска практика Нина Матева става проводник на множество нововъведения в урочното съдържание, които описва в книгите си „Инструменталната музика и децата“ и „Децата пеят“. Първият й труд влиза в програмата на МОН в направление „Музикално образование“.

Дейността си като художествен ръководител започва през 1958 г., като диригент на пионерски хор при Дом на културата „Христо Ботев“. През 1982 г.  създава и ръководи  Група за политически песни към същия дом. Междувременно води любителски колективи към Пионерски дом и Профсъюзен дом на културата.

През 1989 г. Нина Матева поставя началото на Група за автентичен фолклор към Народно читалище „Любен Каравелов 1940“. През 1991 г. основава детска Фолклорна формация „Тракийче“ към същото читалище и работи с деца и младежи до късна възраст. Успоредно с това вокалният педагог Н. Матева се занимава с талантливи деца от Черноморец и Созопол, там е ръководител  и на група за стари градски песни.

 Натрупаният опит и неуморните й творчески търсения я издигат до една от водещите личности в музикалното изкуство в Бургас. Нейни колективи са носители на златни медали от всички национални надпявания. Само Фолклорна формация „Тракийче“ е носител на призови отличия от най-големите фестивали и конкурси в България: „Копривщица“ – 1995, 2000, 2005; „Странджа пее“ – 1995, 2000, 2005; „С песните на Петкана Захариева“ – Стара Загора; „Орфеево изворче“ – Стара Загора; „С песните на капитан Петко войвода“ – Варна и Бургас; „Божура“ – Средец, „Върбова свирка“ – Болярово и др. Талантливите „тракийчета“ са участвали в международни фестивали в Турция, Гърция, Италия и Полша.

Формацията и нейните солисти имат десетки записи за Радио София, направени в студио и по време на конкурси, участия в преки предавания на БНР, СКАТ ТВ, Rent TV; клипове за СКАТ ТВ;  записи за радио Стара Загора, радио Пловдив и други. През 2000 г. ФФ „Тракийче“ записа самостоятелен албум  с народни песни „Странджански славеи“.

Нина Матева е учител по музика и народно пеене на десетки талантливи изпълнители на народни песни, отличили се през годините като професионалисти, сред тях са Стоян и Красимир Физиеви, Сашка Димитрова, Цветелина Стойкова, Петко Янгьозов, Лазар Налбантов, Ирена Станкова, сестри Балбазанови и др. Освен обичан учител, Нина Матева е и утвърден  общественик: 4 мандата е член на Настоятелството на читалище „Л. Каравелов“, член е женско дружество „Самосъзнание“, на сдружение „Кварц“ и на Националния музикално-фолклорен съюз. Отличена е с медал „Капитан Петко войвода“ от Националния съвет на тракийските дружества в България, носител на почетния знак на Община Бургас.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!