Бургас почита Апостола на свободата Васил Левски

Книга на проф. Иван Стоянов добавя нови щрихи към образа на Дякона като идеолог на българската национална революция

Със заупокойна молитва и поднасяне на венци и цветя ще започне отбелязването на 142 години от гибелта на Васил Левски в Бургас. Церемонията ще се състои на 19 февруари, четвъртък, от 10.30 часа пред паметника на Апостола в Морската градина.

В отбелязването на годишнината ще се включат и бургаските учебни заведения.

Четвъртокласници от различни училища ще участват в спортно състезание и викторина под мотото „Лъвски скок“. Децата ще премерят сили на лекоатлетическата писта и ще отговарят на въпроси за живота и делото на Васил Левски. Ще има и въпроси за публиката, като се разчита на нейното активно участие. Победителите ще получат грамоти и награди. Състезанието ще се проведе от 12.00 часа в спортния корпус на ОУ „Княз Борис І“. „Лъвски скок“ се организира от Община Бургас с партньорството на Общобългарския комитет „Васил Левски“.

От 18 часа в зала „Петя Дубарова“ на КЦ „Морско казино” ще бъде представена книгата на проф. Иван Стоянов „Нови щрихи върху идейните възгледи и дейността на Васил Левски“. Творбата е нов прочит на живота и делото на Апостола. Тя не е насочена към цялостно биографично изследване, а към осветляване на отделни спорни или нерешени все още проблеми от дейността на Апостола. Сред тях са въпросите за пребиваванията на Левски в Букурещ и неговото израстване като идеолог на българската национална революция.

Авторът на книгата проф. Иван Стоянов е доктор на историческите науки и преподавател в катедра „Нова и най-нова история на България“ на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“. Научните му интереси са в областта на политическата история на Българското възраждане и първите години от развитието на Княжество България.

В отбелязването на деня на Левски ще се включи и литературен клуб „Христо Ботев“ към Военния клуб в Бургас. На 18 февруари във Военния клуб ще се проведе тематична вечер, в която ще участват бургаски автори и рецитатори и  вокална група „Морски бриз”. За живота и делото на Апостола ще говори Данка Георгиева – директор на Държавен архив – Бургас и председател на общинския комитет „Васил Левски”. Събитието ще започне от 18 часа в зала № 7 на Военния клуб.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!