Бургас пак с наполовина безработни, сравнено със страната

Състоянието на пазара на труда в областта отчетоха пред журналисти БТ- Бургас и РСЗ-Бургас

В началото на 2015 година безработицата в Бургаския регион продължава да бъде най-голям проблем при младежите и хората над 55- годишна възраст. Това отчетоха на пресконференция от Регионалната служба по заетостта и Бюрото по труда – Бургас.  17580 са регистрираните в бюрата по труда в областта, което е 4.8% от всички безработни в страната. Нивото на безработица през януари е най-ниско в община Бургас – 5,6%, спрямо 11.1% за страната.

В област Бургас са заявени общо 728 работни места. Най-много от тях са в отраслите „Преработваща промишленост”, „Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети” и „Строителство”. Най-малко е търсенето на кадри  в областта на културата, спорта и развлеченията –  обявено е само едно работно място.

За търсещите работа е добре да знаят, че най-много се търсят рентгенови оператори – 20 места.  Работа има още за лекари, контрольори в обществения транспорт, продавач-консултанти, шофьори, строители, шивачи.

С наближаване на лятото се активира и търсенето на кадри за сезонна работа. Борсата в Бургас ще бъде на 24 март  в дома на НХК. Тази година борсата ще бъде в разширен формат. Освен кадри в областта на хотелиерството и ресторантьорството, тази година ще се набират хора и за търговската сфера, транспорта, хранително-вкусовата промишленост. Добре е хората, които ще се възползват от директен контакт с работодатели, да се подготвят предварително за събеседването с тях. Според директорът на РСЗ-Бургас Пенка Кирилова, неумението да представим себе си като кандидати за съответното работно място е основна причина да не ни предпочетат.

Сравнително малко са желаещите регистрирани в бюрото по труда да се хванат на сезонна работа, уточни директорът на БТ-Бургас Живко Янакиев. Според него демотивиращо при тези хора се явява  обезщетението, което получават.

Шанс за трудова реализация чрез преквалификация към момента са придобили 120 продавач-консултанти, 80 бармани, 40 компютърни оператори. Провежда се обучение и на 20 камериерки и 14 болногледачи.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!