Бургас отбелязва Международния ден на редките болести

За седми път България ще отбележи Международния ден на редките болести. Тази година мотото на инициаторите от Националния  алианс на хората с редки болести е “Ден след ден, ръка за ръка”.

Денят в Бургас ще бъде отбелязан на 28 февруари, събота, от 13:00 часа, пред хирургическия корпус на МБАЛ-Бургас. В събитието ще се включат представители на Алианса за Бургас, МБАЛ и деца – доброволци, които ще пуснат десетки разноцветни балони в небето, символизиращи  видовете редки болести.

Международния ден на редките болести по традиция се провежда в последния ден на февруари. Отбелязва се от 2008 г. по инициатива на Европейския съюз на пациентските организации за борба с редките болести. На този ден стотици пациентски организации в над 40 страни по света организират разяснителна кампания в помощ на хората с редки заболявания. Те обединяват усилията си, за да привлекат вниманието на обществото към проблемите на страдащите и подобряване на грижата за тях. В България този ден се отбелязва от 2009 г.

В страните членки на Европейският съюз едно заболяване е определено като рядко, когато то засяга по-малко от 1 на 2000 граждани. Около 80% от редките болести имат генетичен произход. До днес са познати повече от 7 000 видове заболявания.

У нас в следващите месеци предстои да бъде изготвен Регистър на редките болести и пациентите, които са болни от тях, както и да се създадат експертни центрове по редки болести.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!