Бургас отбеляза 205 години от рождението на Тарас Шевченко

Бургас почете паметта на украинския Апостол на Свободата Тарас Шевченко. Близо 100 души се събраха в зала „Петя Дубарова” на  „Морското казино” на 15 март, за да отбележат 205 години от рождението на великия поет и художник.  Химните на България и Украйна изправиха на крака представители на украинската диаспора в Бургас, на почетното украинско консулство в града, на общината и областната администрация, граждани-приятели на Украйна и поезията.

„Връзките между България и Украйна не са от днес, не ги създаваме в тази зала. Те са исторически обусловени. През последните години, след като и България е част от Европейския съюз, страната ни се старае на държавно ниво да укрепва тези връзки и да помага на Украйна в трудни за нея моменти”, каза при откриването на вечерта почетния консул  на Украйна в Бургас Димитър Караненов. По негова инициатива за поредна година тук се чества рождената дата на великия украински творец и борец за свобода. Почетният консул изрази задоволство, че празникът се почита и от много българи. Той благодари на общината и областната управа за отзивчивостта им, както и на училище „Св. св. Кирил и Методий”, което неизменно сътрудничи в укрепването на българо-украинските отношения чрез  приятелските връзки, които поддържа с училище в украинския град Николаев.

В творчеството си Тарас Шевченко е въплътил духа на един цял народ. Силно е вярвал в бъдещето на Украйна. Считан е за основоположник на украинската литература и по негови стихове са изпети повече от 80 песни. Част от тях прозвучаха в залата в изпълнение на деца и млади украинци, които живеят в Бургас, а ученици от  училище „Св. св. Кирил и Методий” изнесоха специално подготвен рецитал по стихове на поета. Викторината „Познай Украйна”, съчетана с етнографска изложба  от  годините, през които е живял Шевченко, попълниха познанията на присъстващите с любопитни факти за Украйна. Художествената програма прозвуча на фона на картините на Юлия Красовска – украинска художничка, която от години живее в Бургас.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!