БУРГАС ОТБЕЛЯЗА 110 ГОДИНИ ОТ ОТКРИВАНЕТО НА ЕВРЕЙСКАТА СИНАГОГА

Концерт-спектакъл възкреси  старинната култура на евреите, изминали пътя от Иберия до България в търсене на нова родина

110-годишнината на Синагогата в Бургас бе отбелязана с вълнуващо и запомнящо се събитие – спектакъл. В препълнената зала на Еврейската организация Шалом Бургас прозвучаха песни на езика на сефарадските евреи – древният ладино, възкресен от проф. Ева Волицер- вокал и триото инструменталисти Мартин Павлов – флейта, Иоан Латровалиев – цигулка и Христо Нейчев – акустична китара.

Да съпреживее тържествения момент дойде заместник-кметът на Община Бургас Йорданка Ананиева, която поднесе поздравителен адрес от името на кмета Димитър Николов.

„След толкова години тази великолепна постройка продължава да се издига все така величествено в сърцето на Бургас, не спира да впечатлява жителите  и гостите на нашия град. Въпреки смяната на предназначението й, нейното значение за еврейската общност и за бургаското население има своята непреходност. С днешното тържество вие давате ясен знак към младото поколение – как трябва да се съхранява и предава историята и традициите на еврейската общност в Бургас”, се казва в поздравлението на  градоначалника.

За празника на еврейската общност в Бургас пристигнаха и специални гости – кметът на село Йерусалимово Георги Иванов и директорът на историческия музей в Харманли и преподавател в Тракийския университет в Стара Загора Цонка Каснакова. Те също поднесоха поздравления за годишнината на Синагогата и споделиха страници от историята на селото, което повече от 3 века носи с обич и чест името на вечния град Йерусалим и е един малък център на духовност и вяра.

Алберта Алкалай – председател на Център за еврейско-българско сътрудничество „Алеф” в емоционално слово проследи историята на бургаската Синагога – от построяването й през 1909 година до днес.

„Години наред в сградата на бившата синагога стоят платна на големи наши майстори на художественото изкуство. В нея се провеждат литературни четения, камерни концерти и всякакви срещи с културата и изкуството. И в това намирам символичното спасение на синагогата от варварското поругаване на храма. Защото нали именно изкуството е чудото на Творението?! То е това, което ни издига и превръща в създатели. И може би точно така изпълняваме Божия замисъл да съществуваме по Негов образ и подобие”, подчерта Алберта  Алкалай.

 „И ако влезете днес в сградата – художествена галерия и се качите горе, близо до купола, ще видите как на места мазилката е паднала и златните звезди, вече много избелели са се показали. Те още искат да светят. И ще светят, може би завинаги за тези, които пазят спомена за Бургаската синагога”, завърши тя.

Кулминация на тържеството бе концертът от песни на ладино, изпълнени от проф. Ева Волицер – създател на спектакъла „От Толедо до Пловдив. Пътят на еврейската сефарадска песен”. Поднесени от сърце и душа на фона на платна на Марк Шагал, изпълненията потопиха публиката в екзотичния традиционен свят на сефарадските евреи. Спектакълът разчувства залата с емоцията и носталгията по изгубеното, на чувствеността, на любовта в различните й проявления, на поезията и красотата.

Ева Волицер, бе бурно аплодирана и отрупана с цветя. Тя получи и  подарък – плакет „110 години бургаска Синагога”. Ръководителят на  Шалом-Бургас Сабетай  Варсано връчи юбилейния плакет още на Община Бургас и специалните гости от Йерусалимово.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!