Бургас взема 14 млн. заем от ФЛАГ

Община Бургас да поеме дълг от 14 млн. лева, реши местния парламент на днешното си заседание. Парите ще са от  „Фонда за органите на местното самоуправление в България-ФЛАГ“. Мярката е предвидена още през януари и целта е с тези средства да се осигури финансиране по няколко проекта. Сред тях са изграждането на лодкостоянка в Крайморие, модернизиране на уличното осветление, изграждане на социални жилища, както и за ремонтите на Културния дом на Нефтохимика и сградата на новата библиотека в града. Предвижда се заемът да бъде погасен до 12 години чрез бъдещи вземания и от собствените приходи на Община Бургас.
След сериозни дебати, част от които бяха аргументирани от състоянието на общината в условията на пандемия.  Противниците на заема  се позоваха на съмнения, че няма да бъдат реализирани планираните приходи на Общината, чрез които да бъде обезпечен дългът.

Предложението бе прието с 36 гласа „за“ и 9 гласа „въздържали се“.

Част от днешните разисквания в общинския съвет днес бяха по условията  за развитие на малки и средни предприятия на територията на Община Бургас. От такси бяха освободени тези, които плащат за рекламна дейност на общината от първи април до края на извънредното положение.Те трябва да са покрили всички задължения към община Бургас до 01.03.2020 г. За страни, които са заети само за един рекламен период (15 дни) се начислява половин месечна такса. 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!