Бургаски смелчаци щe се хвърлят за кръста на Богоявление

На  Йордановден отбелязваме 167 години от рождението на поета – революционер Христо Ботев

По традиция бургаски смелчаци ще се хвърлят за Светия кръст в ледените води на Черно море на Йордановден, 6-ти януари /вторник/. Самият ритуал по Спасяване на Светия Кръст символизира кръщаването на водата и напомня за това, че Исус Христос е бил кръстен във водите на река Йордан от Йоан Кръстител.

Празничната програма на Богоявление ще започне в 8:30 часа със света литургия в храм „Света Богородица“. Следва ритуал по освещаване на бойните знамена и молебен за здраве на българското войнство от гарнизон Бургас. Това ще се случи на площад „Атанас Сиреков“ от 10.30 часа.

В 10:45 часа ще стартира литийното шествие за Спасяването на Светия кръст, в което по традиция се включват голяма част от жителите и гостите на града. То ще премине по маршрута пл. „Атанас Сиреков“ – ул. „Алеко Богориди“ – Приморски парк -Моста. Хвърлянето на Светия кръст в морето и спасяването му ще бъде с начало 11:15 часа. Празничната програма ще завърши с тържествен ритуал по полагане на венци и цветя, по повод 167 години от рождението на Христо Ботев. Честването ще се проведе пред бюст – паметника на  революционера в Приморски парк от 11:30 часа.

*И тази година за куражлиите, желаещи да вземат участие в надпреварата с ниски температурни градуси, ще бъдат осигурени топъл чай и хавлиени кърпи с герба на Община Бургас. Всички желаещи трябва да имат навършени 16 години. Записването ще се извършва в самия ден от 09:30 до 10:45 часа на Мостика само срещу представяне на лична карта, документ за актуален медицински преглед и подписване на декларация, с която всеки поема отговорност за здравословното си състояние.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!