Бургаски ездач грабна петата Купа Бургас

Интересът към базата привлича ново международно събитие през есента

За първи път бургазлия спечели „Купа Бургас“. Светослав Стоянов триумфира в Петото издание на Националния турнир по конен спорт на 7 и 8 август, в което участваха общо над 120 коня с най-добрите ездачи от страната. В надпреварите тази година се включиха и 4-ма състезатели от чужбина – от Турция, Кипър и Швеция.

Стоянов премина без грешка финалната серия на паркурите при височина 135 см. Заедно с кобилата Роксана II, бургазлията бе първи на изпитанията и в двата състезателни дни. Отличните резултати заслужено му отредиха Купата, която му връчи зам.-кметът Красимир Стойчев. След Стоянов останаха миналогодишните победители Ивелин Вълев с Часита и Деан Балчев с Апогей.

Чуждите участници, сред които се отличаваше името на вицепрезидента на Европейската федерация по конен спорт Арман Йозгьоркей /Турция/, споделиха, че са възхитени от условията на базата и организацията на турнира. Състезанието има своите традиции и интересът към него е голям, за което водеща роля имат Федерацията по конен спорт и община Бургас.

Въпреки, че съвпадна с фестивала „Спирит ъф Бургас“ и европейското първенство по ветроходство, конният турнир в Морската градина събра многобройна публика. Зрителите проследиха с интерес зрелищните скокове, като безспорно най-атрактивни бяха тези в тъмната част на денонощието. Те са запазена марка на Бургас, тъй като се провеждат единствено на базата в „Парк Езеро“. Специфичните схеми, даващи възможност в продължение на 10 дни да се провежда подобно мащабно и дълго състезание, се оказват полезни за всички – и за състезатели, и за коне, и за публика.

Твърде вероятно е базата в морския град да домакинства ново спортно събитие с международно участие в началото на есента, стана ясно след състезанието. „Имахме разговор с г-н Йозгьоркей, който след финалите сподели, че със своята локация и комуникативни връзки, базата в Бургас е чудесно място за провеждане на международен лагер за деца“, издаде председателят на ККС „Кан Крум“ инж. Георги Базотев. От родната федерация смятат, че реализацията на една такава идея би била добра атестация за Бургас и базата в Морската градина. „Мястото е достъпно, наблизо има хотел, базата има капацитет – всичко това създава добри условия да приемем до 100 деца от България и чужбина тук, в Бургас“, коментира Базотев. Той е категоричен, че развитието на една база зависи до голяма степен от спортните събития, които се провеждат на неин терен.

От ККС „Кан Крум“ отчетоха добро, но не дотам задоволително участие на „Купа Бургас“. Турнирът атакуваха общо 8 състезатели – 10-годишната Рая Порточанова, Нелина Манева, Емил Георгиев, Карина Пирьова, Сияна Базотева, Жени Михова, Пламен Радославов и „ветеранът“ Марчо Марчев.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!