Бургаският музей с два експоната в изложбата в Лувъра

На специална церемония в музея Лувър – Париж на 15 април бе представена изложбата „Епопея на тракийските царе”. Гости на събитието бяха директорите на всички музеи, които участваха в изложбата със свои експонати и бяха специално поканени от Френския културен институт при Посолството на Република Франция в България. Събитието бе открито от куратора на изложбата от страна на Лувър – д-р Александър Баралис.

Присъстваха представители на 15 български музея, сред които и директорът на Регионален исторически музей – Бургас Милен Николов. P1160548

Бургаският музей участва в изложбата с два свои експоната – мраморен релеф на богинята Кибела, открит в Созопол и най-старата мраморна статуя, открита в България – куросът от п-в Атия. За тях беше отделено централно място в изложбата, като куросът от Атия е експониран в специално обособена за него ниша. Музейните специалисти от Лувър изказаха възхищението си от двата експоната от Бургас, които според тяхната оценка са изключително ценни.

Изложбата „Епопея на тракийските царе” още на втория ден от откриването си събуди изключителен интерес от страна на всички жители и гости на Париж. Тя е широко представена във френските медии, както и в целия град чрез специално поставени рекламни пана.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!