Бургаският бизнес страда от липса на кадри

Търсят се стругари, заварчици, шлайфисти, електротехници, шлосери, оператори на машини

Стругари, заварчици, шлайфисти, електротехници, шлосери, оператори на машини – стотици свободни и незаети от месеци работни места за тези специалности е обявил бургаският бизнес. Защо няма кандидати за тях и как да се преодолее този дефицит? Отговор на този и редица свързани с него въпроси беше даден днес на тристранна среща, организирана по инициатива на Община Бургас. В нея взеха участие зам.-кметът Красимир Стойчев и Ивелина Стратева – директор на дирекция „Икономика и стопански дейности“, директорите на три професионални училища – Коста Папазов/Електротехникума, Роза Желева/Механотехникума, Фотинка Въргова/Професионално техническо училище, Цанко Иванов от Бургаска търговско – промишлена палата,  директори и представители на мениджмънта от редица местни частни компании, Пристанище Бургас и общински фирми.

Бургаските предприятия твърдят, че реална безработица тук няма, трудно си обезпечават текущите кадрови нужди, а още по-трудно им е да мислят за растеж, въпреки че останалите условия за него са налице. Според тях не е нормално броят на местата в университетите всяка година да е почти равен с броя на завършващите средно образование. Така, вместо да се хване на работа, след абитуриентския бал буквално всеки може да влезе някъде и да учи за висше образование. Проблемът идва след това. Страната ни е пълна с дипломирани висшисти, които откриват, че не могат да си намерят работа по завършената специалност и тепърва започват да се преквалифицират, учейки занаят. В Бургас е почти невъзможно да откриеш незает стругар, а тези на възраст под 45 години са редки като бяла лястовица!, твърди бургаският бизнес.

Според професионалните училища всеобщата мода сред младежите е да искат работа на компютър и да стават мениджъри. След 7 клас повечето кандидатстват в езиковите гимназии, а интересът към професионалните е по-слаб. Директорите изразиха желание преработването на учебните програми да продължи и то да става със съдействието на Общината и фирмите – потенциални работодатели. Искат да се разкриват паралелки в най-търсените специалности на пазара на труда.

На днешната среща всички се обединиха около мнението, че е много важно да се върши апостолска работа в училищата. Затова Община Бургас изготвя списък и график, по който представители на местни предприятия да участват в родителски срещи при седмокласниците. Там те ще се постараят да убедят родителите, че живеем във време, в което овладяването на един достоен занаят често ти дава по-висок стандарт на живот от ученето в университет на какво да е, просто заради дипломата. Целта на работодателите е да помогнат повече и качествени деца да изберат професионалните училища след 7 клас, след това да следят развитието им, да помагат, да инвестират в тях, за да ги вземат във фирмата си веднага след абитуриентския бал.

В този процес всячески ще помага и Община Бургас. С нейно съдействие от миналата година се разкриха паралелки по дуално обучение в Електротехникума и Механотехникума, благодарение на българо-швейцарския проект „Домино“. Сега се обмисля възможността за създаване на допълнителни обучителни центрове, които също да помагат за попълване на недостига от най-дефицитните кадри в местната икономика.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!