Бургаските клубове се противят на новите мерки за сигурност

Петнайсет собственици на нощни заведения в Бургас са подали жалба в Административния съд срещу промените в Наредба за опазване на обществения ред. Общинският съвет вече прие мерките за ограничаване на инцидентите в градските барове, включващи увеличаване на живата охрана, по-строги проверки, както и поставяне на детектори за метал.

Собствениците настояват контролът да не се затяга, както и да не поемат отговорност за безопасността на клиентите си. Бизнесмените също така отказват да увеличат охраната, както и да се извършва проверка на всеки влизащ в дискотеката. Мотивите за атакуването на промените е изцяло финансов – допълнително разходи за заплати и осигуровки. Отделно от това много от тях твърдят, че не могат да си позволят да платят за стационарни детектори за метал. Закупуването на подобно оборудване ги задължава да инвестират огромни суми, което пък щяло да им причини значителни имуществени вреди.

В жалбата също така се посочва, че новите мерки ще блокират издаването на разрешителни за удължаване на работното време. Причина е, че в Наредбата не се посочва конкретен орган, който да издава становища дали трябва да се издаде или откаже лиценз. Сега това се прави от общината по препоръка на МВР.

Прекалено кратките срокове за въвеждане на новите изисквания също са сред причините за негодуванието на местните инвеститори. Те са на мнение, че няма да могат да смогнат навреме да приведат заведенията си в съответствие с изискванията на Наредбата. В момента тече едномесечния срок за това. Неизпълнението на изискванията ще доведе до затваряне на заведения, става ясно от жалбата на собствениците. Оттам нататък ще се наложи да се освободи персонал, стотици ще останат на улицата.

Припомняме, че миналия месец Общинският съвет направи промени в Наредбата за опазване на обществения ред в Бургас. Те бяха провокирани от поредица инциденти пред нощни барове в морския град. Заради това бяха отнети лицензите на две дискотеки да работят след полунощ.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!