БСП подкрепя протестите против поскъпването на тока

Проблемите в българската енергетика са предизвикани в услуга на турската ядрена енергетика. Целта е България да бъде отстранена от атомния енергиен клуб и на нейно място да застане Турция. Това обявиха на пресконференция кандидатите за депутати от „Коалиция БСП лява България” за 2-ри МИР Бургас Атанас Зафиров и Емил Георгиев. В деня, когато международната общественост отдава почитта си към хората от третата възраст, а служебното правителство чрез ДКЕВР подготвя поредния удар към българските пенсионери, кандидат – депутатите от левицата в Бургас припомниха малко известните на обществото факти и назоваха виновните за краха на родната енергетика.

БСП и коалиционните им партньори подкрепят протестите на хората срещу  увеличаването на цената на тока, каза Атанас Зафиров, втори в листата на бургаските кандидат – депутати. Той заяви, че е невъзможно да се мисли за коалиция с ДПС в следващия парламент, докато движението има такива позиции по енергийната стратегия на България. Заради противопоставянето на ДПС не е стартирал и сторежът на АЕЦ „Белене”, каза Зафиров. Той изрази опасение, че ако не се изградят нови енергийни мощности, след 20 години България няма да може да задоволява собствените си нужди от електроенергия.

Лидерът на ПК „Екогласност” Емил Георгиев припомни, че виновникът за неизгодно сключените договори на т.нар. „американски централи” – „Марица Изток -1” и „Марица Изток -3” е Иван Костов. За 11 години на американските централи са платени общо 2 млрд. лева от държавата, въпреки че до 2012 г. те са били на изчаквателен режим, не са произвеждали и не са продавали никаква електроенергия на НЕК.

Емил Георгиев заяви, че „Екогласност” не се обявява против зелената енергия, но не е съгласен с устремното създаване на излишно големи мощности и с начина, по който тя се включва в енергийния микс на страната. Общата мощност на страната е 12 хил. мегават часа. Само през 2012 г. са сключени договори за изкупуване на 4 х. мегават часа електроенергия от фотоволтаици. Той защити атомната енергетика като най – евтина и чиста. В бъдеще екопартията ще се брои за промяна в енергийния мис – атомната енергия да се използва за вътрешни нужди, а по-скъпата енергия от фотоволтаиците и американските централи да се изнася.

На срeщaтa присъства и Тихомир Атанасов –председател на Граждански съюз „Сила“. Той съобщи, че днес от 16 часа тяхната структура, с подкрепата на граждани, организира протест пред сградата на  EVN срещу повишаването на цената на тока и скъпата топлоенергия.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!