БСП – Бургас: Премахването на плочата от Механото е политическа грешка и подмяна на приоритетите

Ако паметната плоча на фасадата на бившия Механотехникум в Бургас бъде демонтирана,  общинските съветници от БСП  ще поискат временна комисия да обходи общинските кабинети, да преброи потретите на Бойко Борисов и другите агитационни материали в тях и те да бъдат премахнати.  На заседание на Общинския съвет на 31 октомври бе гласувано решение плочата с иманата на загиналите в антифашистката борба ученици от училището да бъде демонтирана,  защото е идеологически символ и няма място в училищна сграда. На това решение се противопоставят Българският антифашистки съюз и БСП. Те го определят като сериозна политическа грешка, която влиза в разрез и с резолюцията на Европейския парламент относно нарастването на неофашисткото насилие в Европа. Според тях с подобни решения се подменя основният проблем, пред който е изправен града ни – проблемът с оцеляването. На пресконференция с журналисти общинският съветник от БСП Евгени Мосинов, председателят на ОбС на БСП – Бургас Живко Господинов и областният председател на Българския антифашистки съюз Аргир Бояджиев категорично заявиха, че няма да допуснат плочата за бъде премахната, ще обжалват решението и, ако се налага, ще я защитят физически чрез жива верига.  

Аргир Бояджиев – областен председател на Българския антифашистки съюз:

В Българският антифашистки съюз членуват не само членове на БСП, а и леви земеделци, безпартийни, симпатизанти на ГРЕРБ, социалдемократи и симпатизанти на ДПС. Тревожното е, че се забелязва настъпление на неофашизма.  Нашите опасения и нашите аргументи ние сме изложили в открити писма до ОбС в Бургас.  Особено значение за нас има резолюцията на Европейския парламент относно нарастването на неофашизма  в Европа. Един от признаците е разрушаването на тези паметници.  Основната идея е да се забрави историята на антифашистката борба. Такива тревожни симптоми има и при нас. В момента се изграждат паметници на загинали български войни, но в тях не съществуват имената на бойците, загинали приз Втората световна война.  На 3 ноември пред Военния клуб в Бургас ще бъде открита паметна плоча на загиналите във войните.  В нея са пропуснати имената на загиналите герои от 24 Пехотен Черноморски полк по време на Втората световна война. Присъстват имената единствено на загиналите войни в предходните войни. Плоча със същия пропуск преди две седмици бе открита и в Средец. Мисля, че това не е случайно. Прави се опит за изтриване на най-новата история на България, което ние всячески ще се стремим да не допуснем.

Решението на Общинския съвет да премахне плочата от Механото изцяло се противопоставя на резолюцията на Европейския парламент, според която познаването на историята  и паметта за миналото са необходими условие за предотвратяване на зараждането на неофашизма.

 Изтриването на историята е опасно нещо.  Обръщам се към в носителите на това предложение от ГЕРБ – лидерите на ГЕРБ  в парламента непрекъснато говорят за единение на нацията.  С такива идеи единение неможе да има. Вносителите на докладната от ВМРО те трябва да знаят, че огромна част  от загиналите антифашисти са Македония  и Тракия. И на тази плоча присъства името на младеж , чието семейство са преселници от Македония, а всички останали са тракийци.

От  ДПС са подкрепили докладната записка. ДПС  е членна регионалните партии в ЕС, а основните вносители на  резолюцията в Европарламента са зелените и либералите. Не е зле общинските съветници от ДПС да направят справка с политиката на своята партия.А и най-много от загиналите антифашисти от турски произход  са в нашия край. Трябва ли да махнем сега паметниците, които са пред училищата и кметствата?

Много хора, които са завършили Механотехникума  сега настояват да направим жива верига пред плочата.  Не искам да се стига до това. Бургас е град на интелигенти, на хора с аристократично мислене.  Затова трябва да се преборим с подобни илюзии за  неофашизъм. Вярвам, че ще намерим разбиране в лицето на кмета и областния управител.

Евгени Мосинов – общински съветник от БСП:

 Гласуваното решение е позорно петно в местното самоуправление на Бургас. Ние няма да преглътнем това нито ще позволим плочата да бъде премахната оттам. Въпросът е на принципи и на прекрачване на елементарни правила в политиката. За мен е обидно да съм част от управлението и да живея в град, в който осъзнато или не, неофашизмът се възражда.

Фашизмът е официална идеология, която приема насилието кат средство за постигане на целите си. В Бургаския Общински съвет насилието в политиката е факт. На заседанието вчера в залата по повод премахването на плочата съветникът Тошко Иванов се обърна към съветниците от ГЕРБ с думите: „Ние решихме така. Диалогът е излишен”.Това ли са идеологията и целите? Тази плоча ли е проблемът на Бургас?  От ГЕРБ направиха сериозна политическа грешка.Приканвам кмета на Бургас да внесе малко разум в главите на съветниците от ГЕРБ, да измислят начин да отменят решението и да се извинят на българските антифашисти и И на европейските си приятели от ЕРП за прекрачването на добрите политически практики в Европа. Антифашизмът е ценност в съвременна Европа и трябва да се уважава. Няма да позволим плочата да падне оттам. Ще обжалваме, ще искаме съдействието на областния управител, разчитаме на  здравия разум на кмета на община Бургас, ако трябва ще я пазим физически с жива верига. На тази плоча има имена на млади хора, убити без съд и присъда.

Предлагам в  общинския съвет да спрем да се занимаваме с докладни и да започнем да вършим работа. На последното заседание, вместо да се коментира бюджета, ние се занимавахме с плочата. Ако продължаваме така, ще доведем града си до крах. 

Надявам се това решение да бъде преосмислено.То е грешка и говори за политическа незрялост.

 

Живко Господинов – председател на ОбС на БСП – Бургас:

Надяваме се решението за премахването на плочата да бъде отменено, защото това, което предстои не е приятно за всички нас. Няма нужда да подменяме дневния ред с такива теми, които не са водещи за нашето  общество. За съжаление в момента става въпрос за физическото оцеляване на обществото ни.

Преди последното заседание на Общинския съвет  за пореден път предложихме да бъде намалена цената на градския транспорт в Бургас. За пореден път  зам. кметът по финанси Красимир Стойчев ни отказа възможността дори да мислим за това. Ние питаме: Защо бургазлии трябва да плащат  втория по скъпа цена билет в  страната  след София? За сравнение в общини като Пловдив, Варна и Стара Загора цената на автобусния билет е 1лв. Мотивът за отказ да се намали цената на билета в Бургас е, е че в бюджета са заложени  над 5 млн. лв.  за субсидиране на определен брой пътници. Но другите  общини също определят бюджет за  субсидиране на пътници. Средната работна заплата в града също не дава основание за висока цена на билета за градски транспорт – тук тя е по-ниска от тази в другите градове.

Ние продължаваме да настояваме и да отпадне лимитирането на броя на пътуванията на възрастните хора.Такива лимити в другите общини няма. Но и това ни се отказва.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!