Борисов: Искаме да вдъхнем оптимизъм

Първата ми задача е да запазя народа жив и здрав, заяви премиерът Бойко Борисов на брифинг в Министерски съвет след участието му в онлайн заседанието на Европейския съвет за обсъждане активните действия на общността за справяне с пандемията от COVID-19. Той посочи съседни страни, които са с много по-лоши показатели от нашите по заболеваемост за коронавируса.

„Приел съм ролята на лош вестоносец. Докторът трябва да предписва това, което трябва, а не което пациентът иска да слуша. Искаме да вдъхнем оптимизъм, искаме да вдъхнем в хората увереност, че този кошмар ще свърши и един ден това ще е един лош спомен. Медицински това по никакъв начин не се подкрепя от никой, точно обратното считаме и считат в Европа и много от колегите, когато не са пред камерите да обявяват светлото бъдеще, че много скоро ще се случи, техните медицински екипи им казват, че сме в началото“, каза премиерът.

Срещата на Европейския съвет е завършила без споразумение за мерки за възстановяване на икономиката. На 6 май отново ще се преговаря излизането от кризата, след като не се стигна до споразумение за предложения спасителен пакет за 2 трилиона евро. Към момента 7,5% от БВП на ЕС е заминал. Големият спор е между кредити и грантове, между богатите и бедните страни, обясни Борисов, но по думите му може да се намери среден вариант, който да удовлетвори всички страни.

Борисов посочи, че се отваря и нова мярка за малкия бизнес: 173 милиона грант за над 20 000 фирми. Парите са пренасочени от ОП „Иновации и конкурентоспособност“, а мярката ще важи за фирми с 20% спад в оборота. Тя ще бъде стартирана в началото на месец май, а средствата по нея ще бъдат безвъзмездни.

Борисов заяви, че съответно както са молили християните, сега молят и мюсюлманите да си останат по домовете. Той посочи, че в България плавно се вдига броят на заразените около 40-50-60. Ако успеем да го задържим е добре, защото в един момент днес чух предложение да се отворят хотелите, малките ресторанти. Ние ще ги отворим, но веднага след това трябва да търсим медицински персонал.

До неделя се изчакват резултатите от лабораторията и заключенията на щаба и след това ще се решава за парковете и планините.

„Толкова искам и аз да го направя и ме е страх. Медицинският персонал ще издъхне. Просто ще се преумори. Затова толкова натискаме да вървим плавно. В същото време виждате все повече се екипират медицинските ни заведения, научават си персонала. Това е нова болест. Респиратори непрекъснато идват. Сега другата седмици започваме производство на най-доброто лекарство“, каза още премиерът. Също така фирмите, които шият облекла, ще продължат да го правят, тъй като трябва да се подготвим за втора вълна.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!