„Богориди“ и „Александровска“ с нов облик

Програмата на Община Бургас „Нов живот за старите фасади“ е в пълна сила с реновацията на облика на сградите в центъра на града. Все повече собственици на къщи по „Богориди“ се присъединяват към програмата, за да съживят и предадат нов облик на сградите си. Централната част става все по атрактивна, както за местните жители, така и за туристите в града. За да може Бургас да се превърне в атрактивен град, Общината, с одобрението и подкрепата на местния парламент, изготвя със собствени сили архитектурните проекти за възстановяване на фасадите и координира тежките съгласувателни процедури между собствениците и Министерство на културата.

Вече приключиха строителните дейности за възстановяване на знаковата сграда с адрес ул. „Лермонтов“ 26. В момента се работи по сградата на „Богориди“, където е настанена сладкарница „Роза“ – там собствениците си спечелиха проект по оперативна програма „Региони в растеж“. В началото на август иде ред на сградите с адрес „Богориди“ №4, „Богориди“ №6, както и сградата на ъгъла на „Антим I“ и „Богориди“.

Междувременно собствениците на още пет сгради по главната улица проявяват интерес да се присъединят към програмата. Очертава се в близко бъдеще „Александровска“ и „Богориди“ да се сдобият с напълно нов облик посредством санирани сгради.

Реновирането на централната част не приключва само с новия вид на сградите. Реконструкцията на улиците, заключени между централната ул.“Александровска“, ул.“Княз Александър Батенберг“, ул.“Цар Симеон I“ и ул.“Св.св.Кирил и Методий“ ще започне съвсем скоро. Община Бургас даже отправи питане към своите граждани за предпочитаната настилка и озеленяване в тази част. Ремонтните дейности предвиждат подмяна на цялата подземна инфраструктура, изграждане на подземни контейнери, ново озеленяване, паркоместа (където е възможно) и ново осветление. 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!