Близо 3.3 млн лева са щетите от дъждовете по пътищата в Бургаско за 2014 г.

Само за първите два месеца на 2015 пораженията са за 2.4 млн лева

Проливните дъждове и предизвиканите свлачищни процеси през тази и миналата година са нанесли чувствителни поражения на републиканската пътна инфраструктура на територията на област Бургас. По информация на Агенция „Пътна инфраструктура” щетите през 2014 г. са за над 3,3 млн. лв., а от началото на годината досега -за близо 2,4 млн. лв.

След дъждовете на 31 януари и 1 февруари на път ІІІ-208 Провадия – Айтос са се проявили свлачищни процеси в участъка от км 51 до км 73. Свличанията са на 15 места, с обща дължина 1150 метра. Екипи на Агенция „Пътна инфраструктура“ са предприели незабавни действия за отстраняване на свлечените на пътното платно земни и скални маси. Извършено е и временно укрепване на свлечените откоси от страната на р. Луда Камчия. За трайното решение на проблема е необходимо цялостно изземване на неустойчивите земни и скални маси и изграждането на подпорни стени. В момента се подготвя документация за кандидатстване пред Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към МС.

Предприети са мерки за възстановяване на участъка при км 316 от път I-9 Бургас – Малко Търново. Първокласният път е основна артерия, свързваща ГККП „Дуранкулак” с ГККП „Малко Търново”. На 27 януари дясната лента в отсечката пропадна. Спешно са извършени инженерно-геоложки проучвания, за да се прецени какви технически решения ще бъдат приложени. Изготвен е проект за необходимите възстановителни дейности. Предстои да бъде проведена процедура за избор на изпълнител за укрепването на пътя.

Природните стихии са нанесли сериозни поражения и на мостовите съоръжения по републиканските пътища. Предстоят ремонтно-възстановителни работи на моста над р. Ропотамо на път ІІІ-9009 Ново Паничарево – Ясна поляна при км 6, както и на мостовото съоръжение над р. Караагач при км 48 на път ІІ-99 Созопол – Приморско – Царево. В момента се изготвя проект за възстановителните дейности. В началото на април е предвидено да стартират аварийно-възстановителните работи на стоманобетонните мостове при км 8 и км 9, както и на сводов водосток при км 10 от път ІІІ-9901 Царево – Ахтопол.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!