Бивш социален дом за деца в Кошарица ще подслонява стари хора

Официалният старт на реконструкцията бе даден с официална церемония

Съществуващата сграда на Дом за деца с умствена изостаналост в с. Кошарица ще се преустрои в Дом за възрастни хора. Официалният старт за реконструкция на обекта бе даден днес от кмета на община Несебър Николай Димитров, председателя на Общинския съвет в Несебър Благой Филипов и кмета на с. Кошарица Павел Павлов.

Бъдещата сграда на дома за възрастни хора, изградена със средства от бюджета на община Несебър,  ще бъде триетажна постройка, към основния вход се предвижда да бъде и изградена рампа за трудноподвижни лица. В сградата ще има спални помещения, столова с кухня, медицински сектор, културно-занимателен сектор и разпределителна регистратура. В рамките на обекта ще има и помощни помещения като пералня, складове, техническа работилница и автопарк.

DSCF9553Първоначално капацитетът й ще бъде за около 30 души, а новите работни места ще са около 15-ина. Дейността ще е изцяло общинска. „На по-късен етап община Несебър разработва проект за нова сграда в същия имот,  която ще увеличи капацитета на дома за стари хора. Условията на дейност и самата дейност предстои да бъдат одобрени на следваща сесия на Общинския съвет в Несебър, съобразно наредбите и изискванията в тази социална сфера“ , информира кметът на община Несебър Николай Димитров. Той припомни, че община Несебър е една от малкото в страната с приоритетна социална политика. „Аз съм сигурен, че с това благородно дело, ще допринесем за подобряване на условията на живот на възрастните хора, които са работили за развитието и изграждането на нашата община. Благодарение на общите усилия на Общински съвет и Общинска администрация, стигнахме до днешния старт на този проект.“, подчерта градоначалникът и припомни, че община Несебър субсидира и всички клубове на пенсионера на своя територия, а на първи октомври, когато се чества Деня на пенсионера, всички те отбелязват празника по достоен начин. Кметът сподели още, че са направени проучвания за изграждането на подобен дом и в Обзор, като има идея там също да бъде изградено подобно социално заведение.

IMG_7250 copyМалко преди старта на преустройството, председателят на Общинския съвет в Несебър Благой Филипов сподели, че домът за стари хора е бил замислен преди доста дълги години, но самата реализация е отнела известно време. Той подчерта, че социалната придобивка ще даде работа и за местните хора, които ще бъдат ангажирани в работния процес. Той сподели още, че в бъдещата придобивка ще бъдат приемани възрастни хора от цялата страна, като приоритетно ще бъдат настанявани хора от община Несебър. Благой Филипов не пропусна да похвали и инициативността на кмета на Кошарица за реализацията на проекта.

Кметът на Кошарица от своя страна благодари на кмета на Несебър Николай Димитров и на председателя на Общински съвет Благой Филипов за подкрепата, която винаги в тяхно лице. „Благодарение на тях през последните осем години, много идеи бяха реализирани в селото.“, заключи той.

Идеята при изготвяне на проекта за преустройство на сградата е съчетание на функция и естетика с минимална намеса в съществуващите обеми и среда.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!