Бедствено положение в община Средец

Язовирът с. Зорница  е достигнал критичната си точка

За последните две денонощия във всички общини има превишение на 10-дневната норма на валеж. В общините Средец, Карнобат, Айтос и Сунгурларе превишението е близо три пъти над обичайното количество за сезона.

Към 14,00 ч. пътната обстановка на отделни места остава сложна, съобщиха от областна управа Бургас. Има залети участъци на пътната мрежа. Това са по направление Карнобат-Айтос, в община Айтос, в община Поморие. Пътят Поморие-Ахелой е проходим в едното платно. Река „Голямата река” в района на гр. Средец е излязла от коритото си, в следствие на което пътят Средец-Ямбол е залят и се използва обходния маршрут през селата Русокастро-Орлинци.

На ж.п. линията в района на Люляково-Средец в община Руен се е свлякла земна маса върху ж.п. линията Карнобат-Варна. На място има изпратена техника и екип от 30 човека, които работят по отстраняването на насипа. Движението на влаковете е временно преустановено.

Водите на язовира в с. Зорница, община Средец, са достигнали критичната си точка. На място има изпратени екип от специалисти и инженерни машини, които работят за свалянето нивото на водата за предотвратяване на преливане и/или скъсване на язовирната стена. Кметът на община Средец със своя заповед е обявил бедствено положение в община Средец.

Няма евакуирани хора в нито една община към настоящия момент. Няма информация за прекъснато ел. захранване.

На разположение са подготвени екипи от ПБЗН, ЕВН и ВиК, както и техника да реагират своевременно при подадени сигнали.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!