БДЦ – Бургас: Да дадем шанс на общините, те могат да се самоуправляват

Български демократичен център /БДЦ/ встъпва в предизборната надпревара с желание за значимо участие в местното управление на повечето от общините в Бургаска област. Това съобщи на пресконференция днес областният координатор на партията Димитър Колев. Той представи кандидат-кметове и водачите на листите в общините, в които БДЦ ще участва самостоятелно за местния вот: Георги Кенов – кандидат за кмет на община Сунгурларе; Димитър Христов – водач на листата за общински съветници в община Бургас: Георги Янев и Величко Станчев – втори и трети в листата за Бургас; Николай Караниколов – водач на листата в община Созопол; Детелин Лилов – водач на листата в община Поморие; Петър Хараламбов – водач на листата в община Айтос и Златка Илчева – водач на листата в община Средец.
БДЦ участва в настоящите избори със самостоятелни листи в 7 общини, с коалиционни листи в 2 общини. Издига кандидат за кмет на община – Сунгурларе, и още 17 кандидати за кметове на населени места.
Партията промени името на Третия си конгрес от ЛИДЕР на Български демократичен център, за да подчертае целите си на центристка партия, които застъпва и в настоящия парламент.
„За нас е изключително важно, че сме парламентарно представена партия. Това ни дава възможност да заложим в платформата си не само местни инициативи, а и предложения за законодателната власт. Защото няма как да развиваме общините без законодателни промени. На българските общини трябва да бъде даден шанс, защото те действително могат да се самоуправляват”, каза Димитър Колев.
Сега общините са силно зависими от централната власт. Дори даденото им право да определят сами „такса смет” е относително – тя навсякъде се определя на базата на цената на придобиване на имота и е несправедливо еднаква за адвоката, консултанта и дюнерджията, които изхвърлят различни количества смет.
При изпълнението на европейските програми общините са само разпределители на средства. Те нямат необходимия административен капацитет и в повечето случаи централната власт определя какъв да е проектът, къде да бъде насочен и кой да го изпълнява.
Усвояването на европейски средства не бива да се превръща в отрасъл, то е преди всичко солидарност от Европа за по-изостаналите райони. Затова в програмата на БДЦ основен приоритет е развитието на малките общини.

В програмата на БДЦ основно място заема развитието на бизнеса. Той е основният източник на приходи за всеки бюджет, включително и за местния. Според Димитър Христов – водач на листата в община Бургас, бизнесът създава основата за всичко останало – здравеопазване, образование, социално подпомагане. В Бургаска област национално значимите компании се броят на пръсти, новите инвестиции са малко, а през последната година много от големите чужди инвеститори – предимно задгранични търговски вериги, напуснаха региона.
Сред приоритетите на партията са младите, които са „изчезващ вид в България”. Сериозно внимание е отделено и на хората в неравностойно положение – преходът към пазарни отношения стовари най-голямата си тежест върху тях..
За бъдещите общински съветници в Бургас ще е изключително важно да създадат предпоставки за запазване на досегашните работни места и за откриване на нови. Опита си от работата в местния парламент споделиха Димитър Христов и Георги Янев – досегашни общински съветници и водачи на предизборната листа за Бургас. В следващия общински съвет те си поставят за цел да работят за улесняване достъпа на хората до административните услуги и за повече прозрачност в управлението. Според Георги Янев – втори в листата на БДЦ в община Бургас, важно е да се каже „НЕ” на корупцията, за да бъдат привлечени повече инвеститори; обществените обсъждания да станат наистина обществени, като се провеждат във време, удобно не само за общинската администрация , но и за гражданите; да се потърсят механизми, чрез които да се даде отпор на монопола; да се създадат условия за образование, спорт и развитие на най-младите.
Димитър Христов и Георги Янев се обявиха за последователност при отстояване позициите на местния бизнес.Те изтъкнаха основното мото на Български демократичен център – ИКОНОМИЧЕСКИ ПАТРИОТИЗЪМ. Кандидатът за кмет за община Сунгурларе д-р Георги Кенов заяви, че възстановяването на общината и изпълнението на редица инфраструктурни проекти са негов ангажимент. Той подчерта, че се чувства длъжен пред съгражданите си да продължи подобряването на условията за живот, обучение на подрастващите и достойна старост на майките и бащите ни.
Водачът на листата в община Средец Златка Илчева е на мнение, че трябва да привличаме достатъчни инвеститори, а не по недостоен начин да бъдат съкращавани стотици работни места. Това тя го сподели от личен опит.
Преди дни БДЦ – Бургас отвори офис на ул. «Екзарх Йосиф» 20. Тогава партията официално откри предизборната си кампания не с пищен коктейл, а с дарение за лечението на седем годишната Ани, чието зрение е застрашено. След изборите офисът ще продължи да работи. Там ще бъде приемната на всички избрани общински съветници, които в определени дни ще се срещат с граждани.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!