Баба Марта превзема Бургас

Бургас почервенява, побелява, пошаренява… Само в центъра са открити над 100 сергии, като рекордьор по първомартенски изкушения е площад „Тройката“. Много хора чакат този типичен български ритуал, за да подпомогнат семейния си бюджет. Мартеници – ръчна изработка са предизвикателство пред въображението на техните създатели и истинско  удоволствие за очите, които им се радват! И въпреки студа, предчувствието за пролет предизвиква топли усмивки.

Традицията да се закичват мартеници за здраве и късмет е подходящ повод за инициативи, насочени към хората в неравностойно положение и нуждаещи се от помощ. И тази година в Бургас има няколко благотворителни базара, които чрез продажба на оригинални мартеници набират средства за благотворителност.

Сдружение „Усмивка” освен мартеници, разпродава и творби, участвали в конкурса за рисунка „Да прогоним злото, да бъдем по-добри”. На благотворителната изложба-базар ще има и кукли-кукери, изработени чрез инициативата „Магията на кукерската маска”, както и разнообразни картички, също изработени от деца.

Чрез новата кампания „Протегни ръка, за да помогнеш“, част от която е и „Треска за мартеници”,  сдружението набира средства за построяване на детска площадка за деца със специални образователни потребности на територията на град Бургас.

Благотворителни базари за мартеници ще има във фоайето на дома на Лукойл, около „Часовника”,  на „Тройката” и на много други места.

Общински детски комплекс се включва в подготовката за Баба Марта с детски пленер за изработка на мартенички. Мартенската работилница е за деца от IV група на детските градини и ще се проведе на 27 февруари от 10 часа в в КЦ „Морско казино”, зала „ Георги Баев ”. За децата ще бъдат осигурени материали. Изработените мартенички ще бъдат подредени в изложба, а всички деца ще получат и сертификат за участие.

Служители на Етнографския и Природонаучния музей и бургаски ученици за пета поредна година също майсторят червено-бели украшения, а чрез презентация,,Почти всичко за мартеницата” научават какво символизира всяко едно действие при изработване на мартениците.

Почти във всички училища децата също изработват мартеници, които ще разпространяват с хуманна цел. Този почин е подет и в някои от жилищните квартали, където децата сами продават мартенички, които са измайсторили сами.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!