Баба Марта посети днес и Одрин с мартеници от Несебър

С оригинални мартеници от Несебър Баба Марта посети нашите сънародници в историческия град Одрин в Турция. Българска мартеница като подарък за празника получиха живеещите българи там с най-добри пожелания за здраве, слънчева и плодородна пролет. Инициативата се осъществява от Фондация „Европейски инициативи-Димитър Янков”  Несебър и Мария Чъкърък, съпруга на българския свещеник в Одрин -Александър Чъкърък. С мартеници ще бъдат закичени много деца и  приятели на България в Одрин в духа и посланието на този уникален български празник. Martenici_2Изложба от мартеници в чест на празника ще бъде подредена в експозиционната зала на действащия български храм в Одрин „Свети Георги” като част от инициативата.

Съвместните дейности на Фондация „Европейски инициативи-Димитър Янков”  Несебър и българската общност в Одрин за отбелязване на големите български празници се превърнаха в традиция през последните години с активното участие на деца и преподаватели от Общински детски комплекс Несебър, творци и млади таланти от Несебър и региона. Семейство Мария и Александър Чъкърък от Одрин са носители на специална грамота от Фондация „Европейски инициативи- Димитър Янков” за своята обществена и благотворителна дейност и за разпространението на българската култура и традиции.

„С радост отбелязваме факта, че дейността на фондацията среща все по-широка подкрепа от младите хора в България и извън границите на страната ни. Едва ли е случайно, че тези инициативи тръгват от Несебър. Те са израз както на обществената ангажираност, така и на космополитния дух и сърдечност на хората от Несебър и морския регион ”-коментира Пейко Янков, председател на фондация „Европейски инициативи-Димитър Янков” Несебър.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!