Археологическа изложба завръща Поморие в разцвета на Римската империя

Мащабна историческа възстановка представи живописни картини от римската епоха и потопи всички жители и гости на Поморие в миналото на античния град. Шествие на римски легионери премина по главната пешеходна улица и превзе сградата на Историческия музей.

Стратезите от IV Легион Скитика приковаха погледите и плениха вниманието на стотиците „мирни граждани”. Любопитното събитие продължи с ревю на римски бойни облекла и строеви команди, илюстриращо цялата военна мощ на някогашната империя.

Атмосферата бе пресъздадена по повод официалното откриване на Археологическа изложба с находки, намерени в края на 2014 г. по време на изпълнението на проекта за реконструкция и рехабилитация на ВиК мрежата в Поморие. На събитието присъстваха заместник – кметовете Янчо Илиев и Илия Джингов, както и представители от Общински съвет Поморие.

Откриването на изложбата бе съпроводено с атрактивна демонстрация на антични занаяти, а залите на музея бяха огласени от звуците на антична лира, в изпълнение на д-р Елена Стойнова.

Сред важните експонирани открития са: фамилен саркофаг на Теофилакт Лагоматис от 10-11 век, антична подова мозайка от късноримския период, теракотена статуетка на богинята Атина от 2-3 век и множество монети, накити и архитектурни елементи.

Експозицията ще остане като постоянна изложба и може да бъде разгледана в залите на Историческия музей Поморие.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!