Арена Бургас ще е новият спортен и културен център на Бургас

Днес в сградата на Община Бургас беше представен проектът на спортна зала „Арена Бургас“. Eкипът, изтотвил проекта, бе представляван от арх. Андрю Йоман – основател на Tower 151 Architects – архитектурно студио с над 25-годишен опит в проектирането на обществени сгради с публично предназначение в целия свят. Той представи основните параметри и многобройните възможности на спортното съоръжение.

Със седемте си хиляди стоящи места сградата няма да се нареди сред най-големите от своя клас, но за сметка на това специален софтуер е използван за конфигуриране на различни пространствени решения. По този начин сградата дава възможност бързо да бъде превърната, примерно, от футболно игрище в сцена за концерт.

Това, което отличава бургаската зала от всички останали нови спортни съоръжения в България е лекоатлетическата писта, съобразена с всички изисквания за провеждане на състезания от световен ранг. Амбицията на община Бургас е да получи сертификат за провеждане на световно първенство по лека атлетика през 2019 г.

Арх. Ивайло Петков – един от българите, участвали в изготвянето на проекта обясни, че „Арена Бургас“ удовлетворява всички изисквания на Световните федерации за всички възможни спортове, с изключение на плуване, тъй като не е предвидено изграждане на басейн. Той също така увери, че спорното съоръжение е предвидено така, че спортистите с увреждания да влизат и да се състезават наравно с всички останали.

Новата придобивка на Бургас ще бъде уникална и с нестандартното си екосъобразно решение за обслужване на тоалетните нужди и системите за пожарна безопасност. Проектантите са решили за тези цели да бъде събирана и използвана дъждовна вода.

Новата многофункционална сграда ще се намира в к-с „Изгрев“ на мястото на бившето военно поделение. Предвижда се тя да бъде завършена до 2017 г.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!