Ангелина и Даката с изложба за 2 х 50

Семейството художници Ангелина Ангелова и Йордан Ангелов – Даката  отбелязват своите житейски юбилеи със съвместна изложба. За събитието те са избрали галерия „Ателие R”, на ул. „Възраждане“№ 25. Как могат да се съчетаят индивидуалните стилове на двамата творци в едно пространство, ще научим на самата изложба. Тя е с мото „2Х50“ и ще бъде открита днес, понеделник, 21 октомври, от 18.30 часа. 

Ангелина Ангелова е  родена на 17 септември  1969 г. в гр.  Пловдив. Завършва Художествената гимназия за Изящни и Монументални Изкуства „Цанко Лавренов“ – в Пловдив, а след това учи живопис в  университета „Св. св. Кирил и Методий“  – Велико Търново, в класа на професор Николай Русчуклиев. От 1995 г. преподава изобразително изкуство в бургаското училище „Добри Чинтулов“.  Твори в сферата на живописта, миниатюрата и илюстрацията, но е пристрастена съм акварелната техника. Нейни произведения се намират в много частни колекции в страната и Европа.  Член е  на Дружеството на бургаските художници.

В едно интервю тя споделя:  „За себе си открих акварела късно – едва в последната година на следването си. По едно щастливо стечение на обстоятелствата ми се наложи да работя с акварел и то малък формат. Оттогава съм влюбена в този материал и знам, че ще е за цял живот, защото наистина най-добре импонира на моята същност.”

 

Йордан Ангелов – Даката е роден в Бургас на 21 април 1969 година. Завършва гимназия за изящни изкуства в София, а след това  университета „Св. св. Кирил и Методий“ в гр. Велико Търново специалност „живопис”  в класа на професор Никола Русчуклиев. Там среща любимата си Ангелина, която довежда в Бургас. Даката е неподражаем художник, който твори в сферата на живописта и монументално декоративните изкуства. Негови картини са притежание на държавни и частни колекции в България и чужбина.

„Аз се изразявам свободно с всички традиционни медии в живописта и съвсем естествено създавам преходи към по-неординарни форми, но не като самоцел, а като път към конкретна идея и образ. В творбите си създавам синтез на изразни средства на живопис, графика и скулптора, за да намеря визуалния лаконизъм и знаковост за всеки мой образ”, споделя за себе си художникът.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!